Apolitični

Klapa Šufit moćno zvuči

U moru dalmatinskih klapa pišući retke misli su usmjerene ka klapi koja svoj naziv povezuje s jednim dijelom kuće, koji se nalazi ispod krova. Povijesna pričica ovako započinje. Tomislav Veršić, profesor glazbene kulture splitske IV. Gimnazije „Marko Marulić“ okupio je u listopadu 1992. godine desetak mladih, talentiranih srednjoškolaca koji su u potkrovlju gimnazije započeli s kontinuiranim probama.

Početni koraci klape Šufit učinjeni su na njihovom prvom javnom nastupu za Božić u crkvi Gospe od Zdravlja 1992. g. Šufit je imao i jedan manji koncert 1993. g. u pinakoteci crkve Gospe od Zdravlja, kao gost ženskom zboru gimnazije „Marko Marulić“.

Ovo su uistinu prvi trenutci nastajanja i nastupa drage klape Šufit, koji se prepričavaju po splitskim i dalmatinskim kalama ili na gostovanjima, smotrama, klapskim susretima, kada se za stolom nađu dobri poznavatelji dalmatinske klapske pisme. U to vrijeme, najmlađa dalmatinska klapa prerasta okvire školske klape i postaje respektabilno glazbeno tijelo. Klapa se pojavljuje na brojnim koncertima, smotrama te omiškom festivalu, a pet godina kasnije klapa osamostaljuje se osnivajući vlastito kulturno-umjetničko društvo Šufit, u kojem umjetnički voditelj postaje maestro Duško Tambača. Godine 1999. snima svoj prvi cd „Dobro jutro more“, a iste godine osvaja i prve nagrade, kako na omiškom festivalu, tako i na drugim festivalima.

Tijekom 2005. g. na mjesto umjetničkog voditelja dolazi Mario Krnić, da bi u godinama odličnog umjetničkog rada i glazbenog izričaja, klapa se svrstala u sami vrh klapskog pjevanja. Mnogi poznavatelji dalmatinske klapske pisme vjeruju da klapa svojevrstan preporod doživljava dolaskom umjetničkog voditelja maestra Jasminka Šetke. Festival u Omišu polako i sigurno prepoznaje vrhunske glazbene i interpretacijske kvalitete momaka u klapi, te ih nagrađuje ponajboljim nagradama i priznanjima. Pod njegovim vodstvom na jubilarnom 40. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, klapa je proslavila 15 godina rada, a što je obilježila prigodnim koncertima i izdavanjem novog nosača zvuka, i nagradom ukupnog pobjednika festivala. Uspjehe s 40. Festivala klapa Šufit ponavlja i narednih godina (2007. i 2008.) na 41. i 42. FDK kada ponovno osvaja dvostruki naslov, što nije postigla ni jedna klapa do sada.
Izvan Hrvatske klapa je zabilježila brojne koncerte po Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i BiH, a i redoviti je gost pjesničkih susreta „Dobro jutro more“ u Postrani.

Klapu smo imali priliku upoznati na mnogim glazbenim nastupima, no kako zvuče u jednom od splitskih klubova, uz opuštenu atmosferu i ugodno druženje, pogledajte i uživajte u pjesmama ove slavljeničke dalmatinske klape Šufit.

Više u kategoriji: Glazba

D. Šabić, mag. nov.