Apolitični

Klapa Morbin – brački klapski dragulj

Brač je otok sa „stoninu lipota“, a jedna od njih tamošnja je klapa Morbin iz Donjeg Humca. Skupili se dečki prije šest godina na jednom mjestu i osnovali klapu istinskih zaljubljenika u pismu dalmatinskog izričaja sa željom da nastave tradiciju klapskog pjevanja u svom lijepom kraju čuvajući je tako od zaborava.

Kažu da su sretni pjevajući izvorne napjeve, serenade i obrade starijih pjesama te tako bude razmišljanja i nostalgiju za dobrim starim vremenima. Ima ih devet u klapi, redom Bračani s nepromijenjenom izvornom postavom. U svom notesu bilježe nastupe na festivalima, smotrama i susretima klapa u zemlji, ali i inozemstvu gdje su zasluženo osvajali nagrade i simpatije publike.
U Morbinu je 1. tenor Jakov Jakšić, 2. tenori Nikola Jurun i Milan Arnerić, baritoni David Jurun i Toni Svoinac, basovi Bernard Kuzmanić, Mate Gospodnetić, Mate Lozić i Jakša Gospodnetić. Klapskim morem umjetnički jedrima kormilari maestro Duško Tambača, a momci iz Morbina skromni i samozatajni u mladenačkom druženju uz smijeh i šalu uspješno plove i postaju sve iskusnija i kvalitetnija klapa, čuvarica dalmatinske klapske pisme.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.