Apolitični

Klapa Lučica Split, 1966. – 2016. g.

 

Klapu „Lučica” čine: Mirko, Gordan, Duško, Neno, Mile i Juro, a ne zaboravljaju se ni: Darko, Slavko, Miro i još neki koji su u ovih 50 godina, povremeno „uskakali” u „Lučicu”.
Naravno, sve je to posložio naš maestro Duško Tambača, glazbenik i pedagog, koji je uz Mirka, Gordana i Milu u klapi od početka (osnivači), te su tako skupa paralelno nizali uspjehe i nagrade.
Prvi nastup imali su na Omišu 1968. i odmah su bili pobjednici i to kao debitanti, s legendarnom PISMO MOJA; HRLI TAMO, a pobjednici su bili i 1972. g. s pjesmom JEDNOG SAN MOMKA JA JUBILA.
Također, prvi su dobili plaketu za 10 i 15 nastupa na Omišu, gdje su ukupno dobili cca 35 nagrada, što prvih, drugih i trećih, kao i 6 nagrada za najbolju izvedbu novouglazbljenih pjesama.
Na Splitskom festivalu, prvi su zapjevali samostalno kao klapa 1978. i u 19 nastupa otpjevali tridesetak pjesama s raznim poznatim pjevačima. Osvojili su 3 nagrade i dobili plaketu za 15. i 18. nastup na Splitskom festivalu.
Imali su brojne nastupe u domovini i inozemstvu, humanitarne nastupe te brojna diskografska izdanja u bivšoj državi, ali i danas. Za svoj dugogodišnji, uspješni amaterski rad u kulturi dobili su niz priznanja kao: Srebreni grb grada Splita 1987. godine, Nagradu grada Splita i Povelju SD županije 2009. godine.
Klapa „Lučica” jedna je od bitnijih klapa koja je zaslužna da je klapsko pjevanje 2012. godine bude upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.
Prigodom 50. jubilarnog Splitskog festivala, „Lučica” je nagrađena od direkcije festivala Nagradom za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.
Godine 2013. „Lučicu” odlikovao je Predsjednik RH za „Izniman doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanju i očuvanju tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava”. Također, njihov pjevač,voditelj i skladatelj Duško Tambača odlikovan je za svoj dugogodišnji uspješan rad od Predsjednika RH, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Godine 2008. godine klapa „Lučica” započela je uspješnu suradnju s diskografskom kućom „Scardona” i gosp. Brankom Paićem. Izdani su albumi: „Pismo moja hrli tamo”, “Splitski teštamenat” te treći, posvećen 50. obljetnici klape „50 godina s vama”, a evo i ovaj četvrti, „ Spli’ski teštamenat 2” snimljen u njihovoj jubilarnoj 50., 2015. godini.
U ovih zadnjih osam godina snimljeno je 6 spotova. Svi spotovi nagrađeni su na međunarodnoj manifestaciji F:E:S:T-ITF u Solinu, a spot „Pismo moja hrli tamo” je 2013. g. dobio „Grand prix Italia” za najbolji kratki turistički film na festivalu u Lecce-u.
Ove, jubilarne 50. godine snimili su spot „Zaspao je lipi Ive”, nagrađen na manifestaciji, F:E:S:T – 2015., a njihov maestro Duško Tambača je na istoj manifestaciji nagrađen Poveljom F.E.S.T.-ITC 2015., koju je i Lučica dobila 2012. g.
Njihov zadnji uradak je za Scardonu upravo ovaj novi CD, Spli’ski teštamenat 2, sa starim spli’skim pismama, po izboru maestra Tambače.
Najnovije, Lučica je dobila posebno priznanje HGU, nagradu STATUS – 2015, za svojih 50 godina.
Danas, iako u poznim godinama, vole se družiti, zapjevati, ispeći pokojeg kozlića uz pelješka vina jer oni su istinska klapa pravih prijatelja, amatera i entuzijasta koji sa svojim maestrom Duškom Tambačom žele mlađim klapama ostaviti u teštamentu stare pjesme, otpjevane na isti starinski način da se ne zaborave.

Više u kategoriji: Glazba; Život
Izvor i foto: Klapa Lučica/ Gordan Mišetić Čoks/
D. Šabić, mag. nov.