Apolitični

Klapa Drniš čuva baštinu svoga kraja

Kada je riječ o klapi i takvom vrstom pjevanja, mnogi pomisle na Omiš, obalu i otoke, no klape postoje, marljivo rade i uspješno brane glazbenu i kulturnu baštinu i u Dalmatinskoj zagori pa i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Klapska priča vodi nas u Drniš, grad pršuta, bure, sira, povijesnih i sakralnih znamenitosti i privlačnog prirodnog ozračja.

Entuzijazam, ljubav prema tradiciji i rodnom kraju dovela je do nastanka klape Drniš koja danas ponosno predstavlja svoj grad i običaje. Iza sebe bilježe više od 50 različitih nastupa po cijeloj Hrvatskoj. Iako je riječ o amaterskoj klapi, posla su se prihvatili vrlo ozbiljno te kontinuirano održavaju tjedne probe s ciljem očuvanja i promicanja izvornog klapskog pjevanja u gradu Drnišu te obogaćivanja kulturno-glazbenog života grada.

Svakako je važno napomenuti da klapa Drniš njeguje stil „a capella” pjevanja što daje posebnu umjetničku težinu izvornosti klapskog pjevanja. Već nekoliko godina sudjeluje kao suorganizator susreta amaterskih klapa sjeverne i srednje Dalmacije u lipnju i srpnju kada ovaj dalmatinski kraj pohode mnogi ljubitelji klapskih nota i pučkog umjetničkog izričaja. Toliko je susret zanimljiv i umjetnički nadahnut da ga ne biste smjeli propustiti, stoga planirajte posjetiti Drniš i dodatno ga upoznati na glazbeni način.

Izvor: tz-drnis.hr
Više u kategoriji: Glazba
D. Šabić, mag. nov.