Apolitični

Klapa Delminium, prijatelj mnogima

Klapa Delminium djeluje od 2003. godine i njeguje dalmatinsku klapsku pjesmu, kao i pjesme Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Nosi ime po jednom od prvih naziva grada Tomislavgrada. Od tada pa do danas broji bezbroj nastupa na izložbama, promocijama, koncertima, dobrotvornim priredbama, lokalnim i nacionalnim radio i televizijskim postajama, kao i na prigodnim umjetničkim programima.

Klapu sačinjavaju 1. tenor Mirko Perić, 2. tenori Ivan Papič Vlatko Kovačević, baritoni Hrvoje Rubić i Ivica Čondrić, basovi Ilija Mladina, Antonio Matešković i Ivo Rubić. Glazbeno-voditeljski posao odrađuje Ivica Čondrić koji ujedno i pjeva te svojim iskustvom doprinosi kvaliteti klapskih nastupa. Od dana osnutka klapa Delminium ne prestaje oduševljavati svojom kvalitetom, ne samo hercegovačku publiku, već i gledatelje širom Dalmacije.

Jedna je od prvih osnovanih klapa na našim prostorima i više od desetljeća u svome repertoaru njeguje ne samo dalmatinske, nego i pjesme Hrvata Bosne i Hercegovine u svojim vlastitim obradama. Od svoga postanka nekoliko puta mijenja glasovnu postavu, no svaki put zvuči svježije i kvalitetnije. Iza sebe ima bezbroj nastupa među kojima treba izdvojiti: 1. i 2. Susret klapa Hrvata izvan Hrvatske, Klape Gospi Sinjskoj 2008., Omiš 2008., Kaštel Stari 2008., te na susretu hercegovačkih klapa u Čapljini gdje je Delminium ponovno zablistao punim sjajem i primio priznanje za kvalitetu od nekih velikih imena klapske glazbe, među kojima je i Dušan Šarac, umjetnički direktor omiškog festivala i velikan dalmatinske klapske glazbe.

Klapa Delminium prijateljuje s mnogim klapama iz Hrvatske i Hercegovine među kojima je i klapa Sv. Juraj. U pripremi je i nosač zvuka na kojemu klapa radi već neko vrijeme, a koji će sadržavati neke od najljepših i najzahtjevnijih pjesama klapske glazbe, kao i obrade hrvatskih narodnih pjesama.

Izvor: FDK Omiš
Više u kategoriji: Glazba
D. Šabić, mag. nov.