Apolitični

Klapa Braciera, Bračani velikog glazbenog srca

Prije petnaestak godina službeno je osnovana klapa Braciera, nastala kao prirodni slijed dugogodišnjeg druženja, pjevanja i odrastanja uz dalmatinsku pjesmu u Bolu na Braču.

Već 2001. godine klapa je na Debitanskoj večeri Omiškoga festivala osvojila prvu nagradu publike. Tako od kraja 2003. g. svojim nastupima i radom kontinuirano obogaćuje kulturni život svoga kraja. Redoviti samostalni koncerti i ostali nastupi koje klapa održava postali su prepoznatljivi i neizostavni simbol Bola. Uz dalmatinske koncerte, spomenimo i velike zagrebačke nastupe – u Hrvatskom glazbenom zavodu, koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Domu športova te na Šalati, a tu su još i samostalni koncerti po Istri, u Zagrebu i Milanu.

Izdavanje svog prvog CD-a Braciera je dočekala 2005. g., a istu će pamtiti i po nastupu u izlučnoj večeri FDK-a. Godine 2006. klapi je ukazana čast da u sklopu Festivala u Omišu, osim u glavnoj konkurenciji muških klapa, nastupi i na Večeri novih skladbi te na Autorskoj večeri Dinka Fia.
Iste godine, na festivalu u Kaštelima, Večerima dalmatinske pisme, klapa Braciera je u konkurenciji vrhunskih klapa postala apsolutni pobjednik festivala, osvojivši tri prve nagrade. U travnju 2007. g., na međunarodnom festivalu XVIII Concorso internazionale di canto corale u Veroni klapa Braciera osvaja zlatnu plaketu i ukupno prvo mjesto u konkurenciji muških folklornih sastava. Stalni su sudionici Omiškog festivala, kao i Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima. Svoju sve veću popularnost klapa zahvaljuje svom drugom cd-u pod nazivom Judi moji, naročito sve omiljenijim obradama hvarskog kantautora Gege. Na međunarodnom natjecanju folklornih skupina 2008. g. u Barceloni, Braciera je u konkurenciji brojnih zemalja osvojila zlato u svojoj kategoriji.
Uspješna je godina donijela i promjene u vodstvu klape; tako je Jurica Bošković, dugogodišnji voditelji i jedan od osnivača klape Braciera, umjetničko vodstvo prepustio novom pjevačkom pojačanju iz Supetra, Srećku Damjanoviću. Klapa surađuje i s doajenima dalmatinske klapske pjesme, a posebice s mr. Joškom Ćaletom. Svoj desetogodišnji rad klapa je pretprošle godine okrunila trećom nagradom stručnog povjerenstva u finalu Festivala dalmatinskih klapa – Omiš 2010. g. Otada ostaju u klapskom vrhu, 2011. kao četvrti u finalu, a 2012. opet izvrsni treći od žirija, izabrani dvije godine zaredom za Superfinale Omiša.
Klapu Braciera danas dakle čine voditelj i tenor Srećko Damjanović, uz sedmoricu mladih i kršnih bračkih galebova, 1. tenor Krešimir Ivičić, 2. tenori Srećko Damjanović, Josip Marinković Bepo i Ivica Kusanović, baritoni Pero Žuljević i Nikola Damjanović i basovi Nikola Kuščević, Vice Damjanović i Andrej Jugović.

Braciera je inicijator klapskih događanja na otoku Braču, poput Prve smotre klapa otoka Brača, klapskih seminara, autorske večeri Dinka Fia, Smotre klapa u Bolu, a više od svega zadatak joj je uveseljavati mještane Bola i Brača svojom pjesmom i cjelokupnom klapskom pojavom.
Ovoj klapi želimo mirno more u plovidbi pod dalmatinskim klapskim nebom, kao i sjajne trenutke na prestižnim nastupima.

Više u kategoriji: Glazba

D. Šabić, mag. nov.