Apolitični

Kiša meteora ili Suze svetoga Lovre

Romantične duše i ljubitelji astronomije ovog petka, 12. kolovoza svoju će ljubav i divljenje nebeskim pojavama zadovoljiti u noći Suza svetoga Lovre kada će u noći kiše meteora nebo ukrasiti velik broj zvijezda padalica.
Nebeska pojava koja se inače događa u kolovozu ove godine je iz Hrvatskog astronomskog saveza, ali i britanskog Kraljevskog astronomskog društva, najavljena kao najspektakularnija do sada zbog gušćeg oblaka meteroida kroz kojeg prolazi Zemlja. Perzeidi ili dijelovi kometa Swift – Tuffle koji svake godine u ljetnom razdoblju presijecaju Zemljinu putanju i ove godine sve ljubitelje astronomije zabavit će i priuštiti im nezaboravno iskustvo iz prirode.
Prizor padanja Perzeida moći će se vidjeti sa svih mjesta na kugli zemaljskoj, a najbistriji prizor pljuska meteora u Hrvatskoj bit će vidljiv nakon 1:23 sata iza ponoći do jutarnjih sati.

Suze svetoga Lovre


Astronom Jeremie Vauballion pojašnjava da su komadići kometa u Hrvatskoj poznatiji kao Suze svetoga Lovre, u iznimno jakom sudaru s molekulama atmosfere izazivaju jaku svjetlost koja nalikuje na ono što ljudi nazivaju zvijezdama padalicama.
Svim željnima predstave pljuska meteora predlaže se da u noći s petka na subotu pođu na neko mjesto, udaljeno od gradske vreve, sa što manje svjetlosti kako bi bolje doživjeli ovu zanimljivu nebesku pojavu. Potpunijem doživljaju kiše meteora smeta bilo kakvo drugo svjetlo pa tako i mjesečevo, ali ove godine sretna okolnost je što Mjesec neće biti u svojoj punoj mijeni, pa neće u velikoj mjeri ometati doživljaj koji stvaraju Suze svetoga Lovre na nebu.
Kiša meteora astronomska je pojava na nebu koja ne zahtijeva nikakve posebne pripreme niti opremu za promatranje, pa možete odabrati bilo koje mjesto s kojeg ćete potpuno sigurno i nesmetano doživjeti zvjezdano nebo u svom padu.
Spremate li se na romantičnu noć ispod zvjezdanog neba, svakako promislite o svojim željama jer kako najavljuju, u kiši meteora, nebo će se činiti kao da s njega padaju stotine zvijezda.
Ako pak želite promatranju pristupiti malo ozbiljnije i spektakularnu kišu meteora pogledati kroz okular teleskopa, morat ćete se zaputiti na Petrovu goru gdje će vam to omogućiti Astronomsko društvo „Beskraj”.