Apolitični

Kip spreman za transport: 17-metarska Gospa opasana listićima zlata i srebra stiže u Primošten

Kip spreman za transport: 17-metarska Gospa opasana listićima zlata i srebra stiže u Primošten

Arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević u radionici u Zagrebu dovršili su 17-metarski spomenik Gospi od Loreta, za kojega su još 2012. godine, na zahtjev Stipe Petrine, počeli raditi projekt, a kip bi se kroz idući tjedan trebao transportirati u Primošten, što će, s obzirom na njegovu veličinu, biti složen pothvat.
– Kip će iz radionice u Zagrebu biti transportiran krajem ožujka, a postavljanje kipa i uređenje okoliša na brdu Gaj će biti dovršeno do početka svibnja. Željeli smo da svetište bude otvoreno do 10. svibnja kada slavimo blagdan primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, tako da će kip biti blagoslovljen 6. svibnja i to uz skromnu ceremoniju – najavio je nedavno načelnik Stipe Petrina, koji nije želio previše otkrivati, već je kazao da će ljudi sve vidjeti kada kip bude postavljen.
Arhitekti Aron Varga i mozaičar Milun Garčević za Lokalni.hr ekskluzivno su otvorili vrata radionice u Lučkom i pokazali dovršeni kip koji će uskoro biti transportiran u Primošten.
– Postament ima pet metara, a skulptura 12.5 metara. Sastoji se od šest prstenova, sedmi dio je Gospina glave na koju još dolazi starohrvatska kruna. Zvonoliki plašt Gospe riješen je mozaičnom obradom – pojašnjava arhitekt Varga.
Spomenik bi se idući tjedan treba o transportirati u Primošten, a s obzirom na njegovu veličinu, to neće biti nimalo lagan pothvat.
– Sada ćemo prvo sve prstenove zamotati i dobro osigurati. Ne bismo ih mogli prevoziti otkrivene, zbog mozaika su dosta opasni za transport. Slagat ćemo ih na licu mjesta. Vjerujete, knedla mi stoji u grlu, brinem se kako će sve ispasti, a Petrina me stalno tješi: ‘Bit će kako Gospa hoće, sve je u njezinim rukama’ – priča Varga.
Svaki prsten priča svoju priču, a mozaik je rađen od listića zlata i srebra te 3D stakalca zbog kojeg je kip Gospe posebno efektan. Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, najveći je takav spomenik na svijetu, a za vrijeme jakog sunca bit će vidljiv sve do Loreta u Italiji.
Prvi prsten, počinje apstrakcijom, dok je na drugom simboličan prikaz drva života s monografijom AM kao Ave Maria. Na trećem prstenu su u mozaiku prikazana dva srca, na četvrtom je glavni motiv rođenje Isusovo, dok su na petom nepravilni geometrijski oblici. Šesti dio je mistična ruža, odnosno Marijin simbol i masline.
Sedmi prsten je Gospina glava i Isus, a posljednji, osmi dio kipa, jest starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem. Postolje je zapravo prazan prostor iz kojeg će izlaziti četiri biblijske rijeke, a u njega će se moći ući.
Mozaičar Milun Garčević otkrio je da je u Gospinu krunu ugradio i svoje vlastito drago kamenje, te da mu ovaj spomenik puno znači.
– Kupio sam ga dok sam bio u Brazilu. Čak 15 godina čekao sam prigodu da ga negdje stavim – uzbuđeno govori Garčević koji je u jedan od prstenova ugradio i obiteljsko nasljedstvo svoje supruge, umjetnice Mirjane Garčević, piše lokalni.vecernji.hr.