Apolitični

Kino klub Zlatna vrata otvara novu sezonu

Kultno splitsko kino Zlatna vrata nakon ljetne pauze s nastavlja radom 6. rujna, a dio programa koji su najavili čini se kao idealan poziv u kino te bijeg u neka nova filmska vremena i prostore.

Kino klub Zlatna vrata

Kino klub Zlatna vrata prvenstveno je zamišljen kao kino prostor za druženja i razgovore uz filmske projekcije, ali i kao edukativni filmski program za mlađe splitske generacije temeljen na filmskoj klasici. Zahvaljujući redatelju Ivanu Martincu te Milki Barač, profesorima Vedranu Gligi i Svemiru Paviću taj program je ostvaren, a svi članovi 1984. godine dobili su i nagradu grada Splita za promicanje filmske umjetnosti u Splitu na kulturnoj, zabavnoj i edukativnoj razini. Osim filmske klasike, u Kino klubu Zlatna vrata, za sve ljubitelje filma pripremali su se različiti programi, sve u svrhu približavanja filmske umjetnosti.

Nakon ljetne pauze, Kino klub Zlatna vrata, ponovno za svoje goste sprema zanimljive filmske programe i projekcije filmova domaće i svjetske kinematografije, kao i filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima.
Sve filmoljupce tako će u rujnu u kinu Zlatna vrata dočekati program filmova Akija Kaurismakija i Wima Wendersa. Aki Kaurismaki, finski redatelj, često je uspoređivan sa slavnim Jimom Jarmuschom, a svojim detaljiziranim scenarijima i likovima koji sami sebi podređuju radnju osvojio je i publiku i filmsku kritiku, pa vjerujemo da će i ciklus njegovih filmova zainteresirati splitsku publiku i odvesti ih u finski svijet stilskog minimalizma i osebujnog humora.

Wim Wenders njemački je filmski redatelj i fotograf, predstavnik pokreta „Neue deutsche kino”. Spajajući ljubav prema slikarstvu i filmu, svjetsku slavu stekao je u osamdesetima o čemu svjedoče i brojne filmske nagrade.
Kino klub Zlatna vrata na svom programu posebno mjesto pronaći će i za filmove prikazane na nedavnom Vukovar film festivalu, a svoja vrata otvorit će i Split film festivalu.

Poseban gost programa biti će i Peter Greenaway, britanski redatelj i umjetnik bogate filmografije koji će vas razgovorom uvesti u svoje filmove.
Kino klub Zlatna vrata svake godine sprema posebne filmske programe koje ljubitelje filma odmiču od globalne. produkcije te se s posebnom pažnjom posvećuje interes europskom i američkom filmu. Njegujući ljubav prema domaćem filmu, Zlatna vrata poseban dio programa spremaju i za domaće filmske festivale.

Ako već niste, svakako posjetite službene stranice Kino kluba Zlatna vrata te provjerite njihov program, a za potpuni doživljaj sjedite u krilo sebi najdraže filmske ličnosti i prepustite se kulturnom, zabavnom i edukativnom filmskom vremeplovu.