Apolitični

Kino Kinoteka postalo dio mreže Europa Cinemas

Za članstvo u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci 2022. godine pri čemu je bilo nužno ispuniti nekoliko brojčanih i programskih uvjeta

Kino Kinoteka ima posebno mjesto na zagrebačkoj kulturnoj sceni, a primanje u članstvo mreže Europa Cinemas dokazuje da je program kina i međunarodno relevantan. 

Programski kriteriji propisuju minimalno 37 % europskog filma na repertoaru od čega 70 % premijernih distribucijskih naslova. U navedenom periodu u kinu Kinoteka je prikazano 52 % projekcija europskog filma, od čega 81 % premijernih. Drugi kriteriji odnosio se na minimalnu posjećenost – za članstvo je potrebno ispuniti uvjet od 7.500 gledatelja, a filmske programe je u Kinoteci posjetilo oko 8.500 gledatelja.

Europa Cinemas mreža je kinoprikazivača čiji su ciljevi pružiti logističku i financijsku pomoć kinima čiji je značajan dio programa posvećen distribuciji europskog filma. Članstvo uključuje više od 1200 kinoprikazivača u 42 zemlje, a financiraju je Europska komisija i francuski Nacionalni filmski centar (CNC). Kino Kinoteka član je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazvača, a program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Cijeli članak možete pročitati na: cromoda.com

Foto: Pixabay