Apolitični

Kinezima jako smeta Starlink, evo što planiraju poduzeti u rješavanju tog problema

Kina planira izgraditi ogromnu satelitsku mrežu u Zemljinoj orbiti koja će biti izravna konkurencija SpaceX-ovu Starlinku u pružanju internetskih usluga korisnicima diljem svijeta.

Riječ je o projektu kodnog naziva “GW“, prema timu predvođenom izvanrednim profesorom Xu Canom sa Sveučilišta za svemirski inženjering Narodne oslobodilačke vojske (PLA) u Pekingu.

Što GW točno znači, zapravo nije razjašnjeno, no ta satelitska konstelacija uključivat će 12.992 satelita u vlasništvu novoosnovane kompanije China Satellite Network Group Co, rekli su Xu i njegovi kolege u članku o mjerama protiv Starlinka, objavljenom u veljači u kineskom časopisu Command Control and Simulation.

Sateliti Starlink mogu primati podatke američke vojske za planiranje ili koordiniranje svojih pozicija, a opremljeni su i nadzornim senzorima za praćenje svemirskog okruženjaMogu koristiti svoju orbitalnu manevarsku sposobnost da aktivno pogode i unište obližnje ciljeve u svemiru, kažu kineski znanstvenici. Kina stoga planira izgraditi snažnije radarske sustave pokretane novom tehnologijom za prepoznavanje i praćenje satelita Starlink, dodaju.

Istaknuli su i razvoj novog oružja, uključujući lasersko i mikrovalno oružje velike snage, koje će se koristiti za uništavanje satelita Starlink koji prolaze iznad Kine ili drugih osjetljivih regija.

Izvor: South China Morning Post

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay