Apolitični

Kinezi testirali solarni sustav koji energiju crpi iz svemira

Elektrana se oslanja na orbitalne satelite koji sunčevu energiju prikupljaju 24 sata dnevno i potom je putem visokofrekventnih mikrovalnih zraka prenose na Zemlju

Naime, znanstvenici kineskog Sveučilišta Xidian intenzivno rade na sustavu prikupljanja solarne energije iz – svemira. Oni su nedavno uspješno testirali “prvu svjetsku solarnu elektranu s punim spojem i punim sustavom”. Riječ je o čeličnom tornju visokom 75 metara, podignutom u sveučilišnom kampusu.

U teoriji, ova elektrana spaja se na orbitalne satelite koji u svojim geostacionarnim orbitama prikupljaju sunčevu energiju 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, prije nego što je putem visokofrekventnih mikrovalnih zraka prenesu na Zemlju. Elektrana će sadržavati pet različitih podsustava usmjerenih na razvoj solarnih polja u svemiru.

Svemirska solarna energija ima veliki potencijal jer može kontinuirano prikupljati energiju, izbjegavajući uobičajene probleme kao što su loše vrijeme i noć. Međutim, ostaju prepreke kao što su učinak visokofrekventnog energetskog snopa na komunikacije, zračni promet i dobrobit stanovnika u blizini.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr