Apolitični

Kinezi planiraju do 2050. izgraditi solarnu elektranu u svemiru

Kina planira u geostacionarnu orbitu oko Zemlje lansirati čitavu flotu solarnih panela koja će zajedno činiti mrežu dugu više od kilometar i pol te koja će kontinuirano moći slati energiju u obliku koncentrirane zrake na Zemlju. Kad? Do 2035. godine.

Kina želi do 2060. godine postati ugljično neutralna zemlja, a da bi to postigli, moraju pronaći način kako da maksimalno iskoriste obnovljive izvore energije. Jedan od takvih izvora bit će mreža solarnih panela u geostacionarnoj orbiti oko Zemlje na visini od 36.800 kilometara.

Mreža solarnih panela, koja bi ukupno trebala biti dulja od kilometar i pol, moći će kontinuirano skupljati Sunčevu energiju, jer ih ni u jednom trenutku neće zaklanjati Zemljina sjena.

Kinezi planiraju mrežu pustiti u pogon već 2035. godine, a ona bi trebala dosegnuti svoj maksimalan potencijal do 2050. godine. Zanimljivo je da će ta mreža moći na Zemlju slati električnu energiju koja bi količinom odgovarala onoj proizvedenoj u trenutno najvećoj kineskoj nuklearnoj elektrani.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay