Apolitični

Kinezi do kraja travnja otkrivaju novi ambiciozan plan: Žele pronaći Zemlju 2.0

Kina ima novi ambiciozan plan, koji uključuje potragu za drugim nastanjivim planetima u našoj galaksiji.

Nakon što je poslala robote na Mjesec, spustila ih i na Mars te izgradila vlastitu svemirsku postaju, Kina je sad bacila pogled na usaljene zvjezdane sustave. Kineski znanstvenici će naime u travnju objaviti detaljne planove za prvu kinesku misiju otkrivanja egzoplaneta pogodnih za ljudski život.

Misija će imati za cilj istražiti planete izvan Sunčevog sustava, odnosno u drugim dijelovima Mliječne staze, s ciljem pronalaženja prvog planeta nalik Zemlji, koji kruži u nastanjivoj zoni zvijezde baš slične našem Suncu. Kineski astronomi misle da bi takav planet, nazvan Zemlja 2.0, imao prave uvjete za postojanje tekuće vode te možda i života.

Više od 5000 egzoplaneta već je otkriveno u Mliječnoj stazi, većinom pomoću NASA-inog teleskopa Kepler, koji je bio u upotrebi 9 godina prije nego što je ostao bez goriva 2018. godine. Neki od otkrivenih egzoplaneta su stjenovita tijela nalik Zemlji koja kruže oko malih crvenih patuljaka, ali miti jedan od njih ne odgovara definiciji Zemlje 2.0.

Kineska misija, nazvana Zemlja 2.0, nada se da će to promijeniti. Financirat će ga Kineska akademija znanosti i upravo dovršavaju svoju ranu fazu projektiranja. Ako projekti prođu pregled od strane panela stručnjaka u lipnju, tim zadužen za tu misiju će dobiti sredstva za početak izgradnje satelita kojeg planiraju lansirati na raketi Long March prije kraja 2026. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay