Apolitični

Kinesko čudo prirode Zhangjiajie bilo je inspiracija za Pandoru, čarobni svijet iz Avatara…

Pri kreiranju ‘Pandore: Svijeta avatara’ Disneyevi dizajneri otišli su u Kinu za inspiraciju, baš kao što su to za potrebe filma učinili produkcijski dizajneri. Stoga ćemo se tamo nakratko preseliti i mi. Pitate se zašto?

Odgovor leži u fascinantnom remek-djelu prirode zvanom Zhangjiajie. Radi se o nacionalnom geoparku čije su vitke litice inspirirale za lebdeće planine Pandore. Zahvaljujući filmu, po globalnoj popularnosti pridružio se geoparku Tri prirodna mosta u kojem je snimljen veliki hit ‘Transformers: Doba izumiranja’. Istina, pitanje je koliko je ta popularnost bila potrebna dotičnim geoparkovima.

S jedne strane, posjećenost je ionako već velika zahvaljujući mnogobrojnom stanovništvu Kine koje uslijed velikog problema sa zagađenjem rado posjećuje svoju prirodnu baštinu. Geopark Zhangjiajie godišnje posjeti i do pet milijuna ljudi, pridonoseći turizmu grada-prefekture Zhangjiajie koji zahvaljujući širem području s nacionalnim parkovima zna postići i nevjerojatnih 79 milijuna turista godišnje!

S druge strane, dotični filmovi su u Kini obarali rekorde gledanosti. ‘Avatar’ je tamo zaradio oko 250 milijuna dolara, dok je ‘Transformers: Doba izumiranja’ s 320 milijuna dolara postao najkomercijalniji film u povijesti Kine. Očigledno su hollywoodski filmski studiji dobro znali što rade, podilazeći ne samo američkim gledateljima s malo znanim prirodnim čudima Kine, već i brojnoj kineskoj kino publici. Iskreno, i mi smo saznali za Tri prirodna mosta i Zhangjiajie upravo zahvaljujući filmovima.

Zhangjiajie jedan je od četiri nacionalna geoparka u širem zaštićenom području Wulingyuan Scenic Area, koje se proteže na 79.000 hektara središnjeistočnog područja Kine u provinciji Hunan.

Prije točno 40 godina službeno je proglašen prvim kineskim nacionalnim parkom. Odlikuje ga krški krajolik stvoren kombinacijom uzdizanja i nagrizanja topljivih stijena koje su stvorile pukotine s naglašenim odnosom uzvisina i udubina. Tako Zhangjiajie uz guste šume, potoke, slapove i doline, krase duboki kanjoni i vrtače, velike špilje i prirodni mostovi, te vitke ‘avatarske’ litice.

Odlučili smo se na dvodnevnu turu geoparkom s lokalnim privatnim vodičem i prijevozom. Već na samom ulazu dočekala nas je gužva od skoro tisuću ljudi. Zahvaljujući spretnosti našeg vodiča, uspjeli smo izbjeći gungulu te smo ubrzo, u savršenom miru, mogli razgledati i neke skrovite lokacije, uživati u izvanzemaljskoj atmosferi geoparka za što su zaslužne monumentalne litice od erodiranih stijena. Upravo te litice inspirirale su lebdeće planine Pandore.

I zaista oduzimaju dah. A ne radi se samo o njih desetak — ima ih preko 3000! 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay