Apolitični

Kineski svemirski program ne korača, već skače naprijed: u srpnju šalju dvije misije na Mars, rover na tlo i sondu u orbitu

Ljetni mjeseci inače su optimalni za slanje misija na Mars jer tad treba prijeći najmanji put da bi se stiglo do Crvenog planeta. Što se same Kine tiče, slanje rovera na Mars će za njih biti prvi put da pokušavaju takvo što na tom planetu, a podsjetimo, dosad su uspješno poslali rover i na Mjesec.

No i Kina ima višestruke planove za proširenje svojih svemirskih istraživanja, uključujući razvoj i lansiranje orbitalne istraživačke platforme, odnosno njihove vlastite svemirske postaje iznad Zemlje 2022. godine.

Kina je nedavno testirala i novu svemirsku letjelicu koja će s vremenom biti korištena i u misiji slanja kineskih astronauta na površinu Mjeseca.

U međuvremenu NASA je objavila prijedlog novih pravila za međunarodnu suradnju u svemiru, posebice u vezi s istraživanjem Mjeseca i trajnijom ljudskom prisutnosti na Zemljinom prirodnom satelitu. Rusija s američkim planovima nije zadovoljna i naziva ih svemirskim “Divljim zapadom”.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay