Apolitični

Kineski kvantni procesor 60000 brži od superračunala!

Zadaću za koju bi najjačem superračunalu trebalo 8 godina rada, Zuchongzhi je odradio za nešto više od jednog sata. 

Kineski znanstvenici proizveli su kvantno računalo koje nadmašuje najjača svjetska superračunala u izvođenju određenih zadaća i predstavlja najveći napredak u razvoju kvantnog računalstva u posljednjih nekoliko desetljeća.

Utrka u razvoju kvantnih računala koja nadmašuju konvencionalna superračunala jako se zahuktala u posljednje vrijeme, a Google i IBM su do sada bili najglasniji u svojim tvrdnjama da su svojim sustavima postigli takozvanu kvantnu nadmoć te da posjeduju najmoćnija kvantna računala na svijetu.

S time se neće složiti znanstvenik Jian-Wei Pan s Sveučilišta znanosti i tehnologije iz Kine, čiji tim je razvio kvantni procesor sa 66 funkcionalnih qubita, koji se suočen s kompleksnim zadaćama pokazao brži od najjačih superračunala u izvođenju zadaća demonstrirajući veliki iskorak u kvantnoj nadmoći.

Kad mu je zadan izuzetno složen problem uzorkovanja, za koji su istraživači procijenili da je 2-3 puta zahtjevniji od prethodnih problema koji su dodijeljeni kvantnim procesorima, Zuchongzhi ga je završio za 1,2 sata. Pan i kolege misle da bi za isti problem najmoćnijim superračunalima bilo potrebno 8 godina.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay