Apolitični

Kineske vlasti žele dodjeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku, najava pokrenula lavinu kritika

QR kodovi ugrađeni u popularne aplikacije WeChat i Alipay na pametnim mobitelima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku vjerojatnosti zaraze koronavirusom.

Kako bi se mogli slobodno kretati, stanovnici u Kini trebaju imati zelenu oznaku. Od veljače pri ulasku u restoran, park ili drugo mjesto trebaju pokazati svoj zdravstveni barkod.

Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koji su viđeni kao nužan alat za ponovno pokretanje gospodarstva.

No, to se promijenilo kad su vlasti Hangzhoua u petak predložile dodjeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Njome bi se stanovnike ocjenjivalo do maksimalnih 100 bodova korištenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika.

Stanovnicima bi se rezultat bilježio prema tome koliko vježbaju, što jedu i piju, jesu li pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Najava je pokrenula lavinu kritika korisnika društvene mreže Weibo, slične Twitteru, i pokrenula raspravu o privatnosti i sigurnosti podataka.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay