Apolitični

KINESKA STUDIJA KORIŠTENJA SOLARNE ENERGIJE DO 2060. UKAZUJE NA RAZNE PROBLEME

Kao vodeća zemlja u implementaciji solarnih elektrana, Kina već sada ima veliko iskustvo s integracijom fotonaponskih elektrana u svoju elektrodistribucijsku mrežu. Najnovija studija pokazuje kako bez obzira na buduće širenje i napredak ove i dalje neće biti dovoljne za zadovoljenje energetskih potreba

Trenutno se trećina od ukupno instaliranih fotonaponskih elektrana u svijetu nalazi u Kini. Po broju solara tako su prešli SAD prije osam godina (2013.), a Njemačku koja predvodi u Europi na tom polju (i zbog toga ima najskuplju struju među EU zemljama pa i u svijetu, prema Statisti) još 2015.

Razlika između teoretskog maksimuma za proizvodnju električne energije iz elektronaponskih postrojenja u odnosu na stvarno iskoristiv potencijal jasno je vidljiva iz ove kineske studije koja je uzevši u obzir sve dostupne lokacije za njihovu gradnju došla do brojke od 100 petawatt-sati za 2020. što je 13 puta više (1300%) od ukupnih elektroenergetskih potreba Kine). Zbog napretka tehnologije, očekuje se da će do 2060. to narasti na 150 PW/h što će i dalje biti višestruko više od projiciranog rasta potrošnje električne energije u Kini.

Kada se, međutim, u računicu stavi prosječna iskoristivost tih kapaciteta (razlika između teoretskog maksimuma i stvarne produkcije koja ovisi o stvarnoj osunčanosti panela), ona je za Kinu relativno niskih 17,6% (u Kaliforniji ovaj faktor iznosi preko 25%).

Problem, međutim, ostaje neredovitost u opskrbi energijom iz fotonaponskih elektrana i potreba za skladištenjem njihove proizvodnje kada je ima pretičak da bi se mogla koristiti kada je smanjena ili je nema (navečer i noću, tijekom oblačnih dana i slično). Također, za Kinu je veliki problem onaj s početka – provincije, odnosno dijelovi zemlje koji mogu proizvesti najveće količine energije iz fotonaponskih ćelija su točno oni dijelovi zemlje koji imaju i najmanju potrebu, dok najveći potrošači borave u dijelovima zemlje u kojima ima najmanje potencijala za solare.

Stoga su istraživači razmatrali i skladištenje energije u baterijskim sustavima koristeći sadašnje projekcije za buduće cijene i kapacitete baterije.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay