Apolitični

KINESKA PROIZVODNJA: Leteći auto na struju stiže na tržište do 2024.

U Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pak predstavljen je leteći automobil eVTOL X2, koji je obavio i pokusni let pred novinarima.

Automobil je dizajnirala kineska startup tvrtka HT Aero u vlasništvu kompanije XPeng koja proizvodi električna vozila. Oduševljeni novinari okupljeni na tehnološkoj izložbi Gitex Global istaknuli su da je riječ o povijesnom 90-minutnom letu koji najavljuje uzbudljivu eru letova na kratkim relacijama i inteligentnih rješenja na području mobilnosti.

Futuristički dvosjed eVTOL X2 opremljen je inteligentnim sustavom kontrole leta i mogućnostima autonomnog leta.

Riječ je o posljednjoj generaciji letećih automobila koje je razvila podružnica XPeng AEROHT. Kako je naglašeno na prezentaciji, X2 ne emitira ugljični dioksid i dizajniran je za gradove, za letove na malim visinama s maksimalnom brzinom od 130 kilometara na sat.

Sljedeća generacija letećeg automobila bit će električna, s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem, najavio je dr. Brian Gu, šef Xpenga. Leteći automobil počeli su se u toj tvrtki razvijati 2020., a planirana je masovna proizvodnja i isporuka već 2024. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Amr Alfiky