Apolitični

Kineska glinena vojska – čudo svijeta

Vojska terakota je kolekcija od preko 7000 figura terakota vojnika i konja. Sve figure su u prirodnoj veličini, a povijest ističe da se kolekcija figura nalazila u grobnici gdje je bila zakopana zajedno s prvim kineskim carem (Qin Shi Huangdi), koji je ujedinio Kinu 221. pr. Kr. Vojska terakota otkrivena je u ožujku 1974. Iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Vojska terakota nalazi se u blizini grada Sian (Xi’an), kineska provincija Shensi (Shaanxi).
Vojska terakota pokopana je oko 1,5 km istočno od groba Shi Huangdija na 3 razine. Lokacija je oko 33 km istočno od Siana. Prvo su iskopane figure u koje su se nalazile na dubini 4 do 8 metara, a muzej zvan Muzej prvog cara dinastije Qin postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979. Cijeli muzej kompletiran je 1994.
U vrijeme kad je Shi Huangdi umro i bio pokopan, figure su pokopane zajedno s njim jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom će zapovijedati. Figure su okrenute na istok, a nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od figura je jedinstvena, tako da ne postoje dvije identične. Figure su naoružane strijelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vrijeme otkrića bilo još uvijek veoma oštro. Godine 1980. otkrivene su dvije obojene brončane kočije 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka se sastojala od 3 000 raznih dijelova, a pokretala su je 4 konja.
Inače, povjesničari kažu da je oko trideset godina prije smrti, car naredio da 700 000 tisuća prisilnih radnika iz cijele zemlje sagradi podzemni mauzolej u obliku palače. Za cara je izrađen bakreni sarkofag, a njegovu grobnicu od pljačkaša čuvali su samostrijeli koji su se automatski uključivali
Čitavo područje sadašnjih arheoloških iskopavanja je prekriveno. Ostaje pitanje kakve tajne još skriva sama careva grobnica koja se nalazi ispod grobnog humka.
D. Šabić