Apolitični

Kina uvodi stroga pravila za deepfake tehnologiju

Iako je deepfake tehnologija nevjerojatna na svoj način, još uvijek uznemiruje mnoge, s obzirom na njihov potencijal u oponašanju lica stvarne osobe.

Kina je objavila svoje planove za kontrolu korištenja tehnologije umjetne inteligencije (AI) za provjeru identiteta građana. Kineske vlasti su predložile nacrt pravila za suzbijanje širenja takozvane tehnologije dubokih lažnjaka (deepfake) na nekoliko platformi.

Prema pisanju South China Morning Posta, tvrtke koje se oslanjaju na deepfake kao uslugu trebale bi proći strogu provjeru. Taj bi proces uključivao i potvrđivanje identiteta ljudi. Nakon prolaska ovog testa, mogli bi dobiti zeleno svjetlo za korištenje svojih proizvoda. Kineske vlasti očekuju da će se te korporacije držati promicanja “društvenog morala i etike”.

“Kada pružatelj usluge duboke sinteze pruža značajne funkcije uređivanja biometrijskih podataka kao što su lice i ljudski glas, to će potaknuti (pružatelja) da obavijesti i dobije individualni pristanak subjekta čiji se osobni podaci uređuju”, stoji u nacrtu članka 12., a prenosi Strait Times.

Uz to, oni koji prvi put prekrše pravila i koji se ne pridržavaju pravila bit će kažnjeni s između 1.600 i 16.000 dolara. Iduća razina sankcija bi za pružatelje deepfake uspluga mogla značiti i kazneni ili građanski progon.

Kako razlikovati deepfake od stvarne osobe?

Prema stručnjacima, deepfake osobe od stvarnih možemo razlikovati kroz njihove oči. Samo bolje treba promotriti njihove rožnice i potražiti osvjetljenja u toj regiji oka.

Izvor: Tech Times

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay