Apolitični

Kina se odlučila na drastičan potez: zabranjuju mobilne telefone u školama

Dok se u brojnim zemljama raspravlja o utjecaju pametnih telefona na mlade te smiju li ih nositi u škole ili ne, kineske vlasti odlučile su da telefoni nemaju što raditi u školama. Ministarstvo obrazovanja tako je zabranilo donošenje smartphonea u škole, čime žele, naglasili su, zaštititi vid mladih, spriječiti da postanu ovisni o internetu i igrama te im omogućiti da se fokusiraju na učenje. Također, vjeruju da će ta zabrana pozitivno djelovati na fizički i psihički razvoj djece.

Zabrana se odnosi i na donošenje pametnih telefona u prostore unutar kampusa i školskih igrališta, osim za one učenike koji dobiju pristanak roditelja i pisano odobrenje iz škole. Jasno, tijekom nastave u potpunosti je zabranjeno korištenje mobitela. U nekim školama i prije ove odluke bilo je zabranjeno donošenje telefona na nastavu, a nekima koji se tog pravila nisu pridržavali učitelji su uništavali telefone pred svim učenicima.

Djeci ipak neće biti potpuno onemogućena komunikacija s roditeljima jer bi se u škole trebale postaviti, vjerovali ili ne – telefonske govornice. Također, ministarstvo obrazovanja poručilo je učiteljima da školarcima više ne šalju domaće zadaće preko telefona.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay