Apolitični

Kina pobijedila SpaceX: Prvi na svijetu uspješno lnsirali raketu na metan

Kineska privatna svemirsk tvrtka LandSpace uspješno je lansirala veliku raketu na metan i tekući kisik nazvanu Zhuque-2. Raketa je poletjela iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi u 9 sati u srijedu, postavši prva na svijetu koja je isporučila probni teret u orbitu sinkronu sa Suncem (SSO).

Uspjeh kineske privatne tvrtke dolazi nakon neuspješnih prvih pokušaja dviju drugih raketa s tekućim kisikom na metan, Terran 1 tvrtke Relativity Space i Starshipa tvrtke SpaceX, ranije ove godine.

Razvoj motora na metan dobio je na značaju zbog svojih visokih performansi i niskih operativnih troškova, što ih čini prikladnima za rakete za višekratnu upotrebu.

Upotreba prirodnog plina kao goriva za raketne motore postala je značajna zbog njegove izvrsne kvalitete, visoke učinkovitosti izgaranja, ekološke prihvatljivosti, niske cijene i jednostavne proizvodnje. Tekući metan nudi prednosti poput malo većeg teorijskog specifičnog impulsa i lakšeg održavanja motora u usporedbi s tekućim kerozinom. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay