Apolitični

Kina planira lansirati umjetni mjesec kako bi osvijetlila noćno nebo

Kineski znanstvenici do 2020. godine planiraju u orbitu lansirati umjetni mjesec kako bi noću osvijetlili ulice i smanjili troškove električne energije u urbanim sredinama, objavio je China Daily.

Prema izvještavanju kineskih državnih medijia, znanstvenici se nadaju kako će u sljedeće dvije godine uspjeti realizirati svoj plan lansiranja umjetnog mjeseca iznad grada Chengdu, glavnog grada kineske jugozapadne pokrajine Sečuan. Imitacija Zemljinog prirodnog satelita i ujedno najbližeg nebeskog tijela – u osnovi osvijetljeni satelit, trebao bi na Zemlju, ili barem njezin kineski dio, reflektirati Sunčevu svjetlost i noću osvjetljavati gradske ulice uz postizanje velikih ušteda električne energije. Kinezi procjenjuju kako bi takav umjetni mjesec mogao imati osam puta jaču svjetlost od pravog, a Zemlji bi trebao biti i daleko bliži – na udaljenosti od svega 500 kilometara u odnosu na više od 380.000 km udaljeni „original“ te osvjetljavati područje od 10 do 80 kilometara.

Prema najavi, prvi umjetni mjesec trebao bi biti lansiran iz Centra za lansiranje satelita Xichang, a ukoliko se testiranje pokaže uspješnim 2022. godine će dodatno biti lansirana još tri! Na noćnom nebu bio bi to svakako prizor dostojan filmova znanstvene fantastike.

Cijeli članak možete pročitati na: ekovjesnik.hr

Foto: Pixabay