Apolitični

Kina i Rusija iskoristile krizu u Sueskom kanalu za promociju svojih pomorskih ruta

Sueski kanal, koji je krajem ožujka danima bio blokiran, a prolazi kroz Egipat, jedna je od najprometnijih trgovačkih ruta. Zbog blokade je velik broj brodova bio preusmjeren da plovi oko Afrike, a čini se kako su Rusija i Kina najbolje iskoristile ovu krizu.

Zaglavljeni kontejnerski brod Ever Given prouzročio je zastoj 9,6 milijardi dolara vrijedne robe, blokirajući promet u oba smjera na Sueskom kanalu, najkraćem plovnom putu od Europe do Azije.

Privremena blokada Sueskog kanala omogućila je Rusiji i Kini da bolje promoviraju svoje trgovinske rute i dovedu u pitanje američki model globalizacije, napisao je François Lenglet, francuski novinar specijaliziran za ekonomske teme, u komentaru koji je u srijedu objavio Le Figaro.

“Ekonomske posljedice incidenta možda su beznačajne, ali geopolitičke doista postoje. Odmah nakon nasukavanja broda Ever Given, Rusija je predložila alternativni put između istoka i Europe koji je pet tisuća kilometara kraći nego Sueskim kanalom. Kina je uradila isto s Polarnim putom svile”, kaže Lenglet.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay