Apolitični

Kilometar i po na kariću, a onda – buć… u more

Kilometar i po na kariću, možda zvuči neobično , ali za Šibenčane je ovo itekako vrijedno i promocijski važno.
Šibenik se nakratko vratio u prošlost, a vožnju u sedamdesete i osamdesete doživjeli su zahvaljujući Svjetskom prvenstvu karića – Velikoj nagradi Šibenika, koje je prvi put održano na ovakvoj razini u Krešimirovu gradu. Lani se vozila utrka Tri bogena, a organizatori iz kultne udruge „Disco Gimnazija”, na čelu s Darkom Reljom Ritmom. Osokoljeni lanjskim odazivom, odvažili su se na još dužu i zahtjevniju utrku preko cijelog grada, stazom dugom kilometar i pol.
Na startu, na vrhu tvrđave Barone, gužva, više od dvadeset natjecatelja provjeravalo je kariće, sve su osiguravali policajci, momci iz osiguranja su brinuli o sigurnosti staze…
Darko Relja Ritmo vidno zadovoljan:
–Iza nas je puno rada, no kad vidim sve ove ljude, znam da smo pogodili. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji, a posebno medijima jer zahvaljujući vama imali smo prijave iz cijele Dalmacije. Nadam se da ćemo 2017. godine imati Drugo svjetsko prvenstvo u karićima – kaže Relja.

Duh starih vrimena

Utrka karića privukla je velik broj znatiželjnika, vruća srpanjska večer izvukla je iz kuća i one koji ne izlaze rado, jer svi su htjeli vidjeti kako se voze karići, a bilo je i onih koji su vozilo iz starih vremena vidjeli prvi put.
– Dida, oćeš ti meni napravit karić? – pitala je plavokosa djevojčica, a kod dida su tada navrle emocije:
– Eeeeeee, napravit će tebi dida ka tvom tati i stricu, imali su svaki po dva karića u garaži, a znaš li ti da je i dida vozija i nisan bija loš… U našoj ulici nas je znalo biti pedeset, nije tad bilo računala, svi smo uvik bili vanka, sendvič u ruke i tako po cile večeri… – priča svojoj unučici dida Ivo.
Karić je među Šibenčanima sedamdesetih i osamdesetih, a ne samo Šibenčanima, već i stanovnicima ostalih dijelova Dalmacije, doista bio velika senzacija. Bilo je potrebno malo drveta, balinjere, malo strpljenja, umješnosti i eto vozila. S godinama je iščezao iz upotrebe, ostao je tek u uspomenama, no zahvaljujući entuzijastima iz Udruge „Disco Gimnazija” izvučen je iz prašine na gradske ulice.

Kilometar i po na kariću, a onda…

U publici je bio i pravi automobilistički as, Ivan Šola, koji nije štedio s pohvalama.
– Svaka čast Darku i ostalima na entuzijazmu. Karići su dio našeg djetinjstva i mladosti i ovo je izvrsno što ih ponovno vidimo na ulicama. Treba mlade odvući od laptopa, mobitela i tableta, a ovo je pravi put – kaže nam Šola.

Duž cijele staze, od tvrđave Barone, preko Gimnazije, Vanjskoga, brojni gledatelji. A taj dio nadomak Vanjskoga posebno je bio atraktivan jer su ga natjecatelji zbog kocki na cesti trebali pretrčati.
Stazu je prije karića provjerili Šime Buva i Bojan Cinotti, vozač kartinga i vlasnik šibenskog Cina karting race kluba, a onda su stazom zabrujali – karići. Do cilja na Mulu Krke stizalo se za par minuta.

Ajmoooo, brže…


– Evo ga, ajmooooooooo imaš još malo, tooooooooo, ajde brže… Tako se vozi, bravo momčeeeeee! – čulo se iz gledališta uzduž staze. Posebno je spektakularan bio cilj, jer su se na cilju vozači bacili – u more.
Jedan od vozača, 19-godišnji Toni Ukić, prvi je put odvozio ovako dugu stazu.
– Obožavan kariće, staza je bila duga, ali izvrsna, odvozio sam je s guštom u nekoliko minuta. – kaže nam Toni.

Za regularnost natjecanja brinuli su se suci jer trebalo je paziti da sve od starta do cilja prođe po pravilima. I prošlo je, nagrade su došle u ruke najboljima, čestitke idu i organizatorima, a sve se „začinilo” pravom feštom u Docu do kasno u noć.
Evo prvaka u četiri kategorije
Nagrade su se dodijelile u četiri kategorije, te je tako Vedran Boban iz Prugova pobijedio u najmlađoj kategoriji. Pobjeda u drugoj je pripala Jerku Slamiću, dok je Vedranov otac Dražen slavio u kategoriji K3. Drago Kursar je bio najbolji u kategoriji K4, dok su Dubrovčani pobijedili u kategoriji dvosjeda.

– Zadovoljan sam pobjedom, a još sam zadovoljniji što mi je sin Vedran pobijedio u najmlađoj kategoriji. Karići su nam obojici strast, Vedran ih vozi od svoje pete godine. Lani mi je staza više odgovarala jer je na ovoj danas bilo puno praznog hoda i od Vanjskog do parka sam se morao odgurivati rukama jer je na toj dionici dosta ravan teren. Ipak, utrka je odlična, svakako ću se pojaviti i iduće godine – kaže Dražen Boban.