Apolitični

Kidfluencers: Zbog golemih zarada roditelji se ne pitaju o posljedicama na razvoj djece influencera

U djecu s fanovima koji se broje u milijunima oglašivači su ‘ulupali‘ osam milijardi dolara, a najuspješniji među njima uspijevaju od dijeljenoga sponzoriranog sadržaja i oglasa zaraditi i do dvadeset milijuna dolara na godinu. Zbog brzine rasta tržišta malih influencera države ne uspijevaju zakonski pokriti tu industriju

Jedno je božićno jutro zauvijek promijenilo živote Britanke Tiane Wilson i njezinih roditelja. Tijekom otvaranja darova koji su djevojčicu dočekali ispod drvca mama i tata upalili su kameru na pametnom telefonu i snimili njezine duhovite reakcije. Video su poslali rođacima, a zatim ga objavili na YouTubeu. Tiana je postala senzacija. Tri godine poslije danas 14-godišnja tinejdžerica s roditeljima vodi kanal Toys and Me, a njezina unboxing-videa (u kojima otvara i recenzira pakete igračaka) dosad su prikupila više od 2,2 milijarde pregleda. Na Instagramu je prati je 203 tisuće korisnika, a na YouTubeu ima vjernu publiku od 9,9 milijuna duša.

Tiana je jedna od najpopularnijih dječjih influencera u Velikoj Britaniji i poput svojih globalnih influencerskih kolega zarađuje bajoslovne svote (naravno, zbog maloljetnosti novac se slijeva na račun roditelja). Djeca influenceri ili kidfluencers relativno su nov digitalni fenomen – odnosi se na korisnike mlađe od šesnaest koji su poput svojih punoljetnih kolega ‘utjecajni’ i od svoje digitalne persone pune kućni proračun.

Top 10 \\\\\\\‘kidfluencera\\\\\\\‘

1. Niana Guerrero (@nianag)

2. Everleigh Rose Soutas (@everleighrose)

3. Elle Lively McBroom (@elle)

4. Fateh Halilintar (@fatehhalilintar)

5. Taytum and Oakley Fisher (@taytumandoakley)

6. Thalia Putri Onsu (@thaliaputrionsu)

7. Mila i Emma Stauffer (@kcstauffer)

8. Ava i Alexis McClure (@mccluretwins)

9. Ethan Gamer (@ethangamer)

10. Greta Thunberg (@gretathunberg)

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Niana Guerrero je jedna od najuspješnijih globalnih ‘kidfluencera’ s 26 milijuna pratitelja na TikToku