Apolitični

Kibernetički incidenti najveći su svjetski poslovni rizik u 2024. godini

Čak 59 posto ispitanika smatraju da je povreda podataka kibernetička prijetnja koja najviše zabrinjava, nakon čega slijede napadi na kritičnu infrastrukturu i fizičku imovinu (53 posto).

Kibernetički incidenti kao što su napadi ucjenjivačkim softverom, povrede podataka i IT poremećaji najveći su razlog za zabrinutost kompanija diljem svijeta u 2024. pokazalo je istraživanje koje je proveo Allianz, a koje se temelji na mišljenju više od 3000 stručnjaka za upravljanje rizikom.

Podaci za Hrvatsku pokazuju kako su prirodne katastrofe poput oluja, poplava, potresa, požara i ekstremnih vremenskih nepogoda najveća prijetnja hrvatskim kompanijama (s 2. mjesta na 1. mjesto u usporedbi s prethodnom godinom), dok su makroekonomski razvoji kao što su inflacija, monetarna politika i mjere štednje zauzele drugo mjesto na ljestvici Barometra rizika (s 1. mjesta na 2. mjesto). Nedostatak kvalificirane radne snage nalazi se na trećem mjestu, što je značajan porast na ljestvici u usporedbi s prethodnom godinom kada se ovaj rizik nalazio na šestom mjestu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by Pete Linforth from Pixabay