Apolitični

Kia EV6 treba 3,5 sekundi do stotke, a baterija se puni za 18 minuta!

‘EV6 je utjelovljenje nove Kije. Rodila se kako bi odvažnim dizajnom, progresivnim inženjeringom, inovativnim tehnologijama i uzbudljivim električnim performansama inspirirala svako putovanje,’ rekao je Ho Sung Song, predsjednik i direktor Kije te dodao: ‘EV6 predstavlja i početak Kijine dugoročne privrženosti održivoj mobilnosti, koja će ubrzati prelazak ne samo čistog prijevoza, nego i proizvoda, materijala i izrade.’

Riječ je o prvom namjenskom BEV-u (baterijsko električno vozilo) koji je Kia napravila na potpuno novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). Ujedno predstavlja prvi dio Kijinog prelaska u novu eru elektrifikacije pod novim sloganom marke, Movement that inspires (pokret koji inspirira). Isto tako predstavlja početak srednjoročne i dugoročne strategije za baterijska električna vozila, plug-in hibridna (PHEV) i hibridna (HEV) vozila koja će do 2030. godine predstavljati 40 posto Kijine ukupne prodaje, s godišnjom prodajom od 1,6 milijuna ekološki prihvatljivijih vozila.

Riječ je o modelu koji će zasigurno privući mnogo pažnje, a pored samog dizajna u tome će mu pomoći i tehnička dostignuća. Ubrzanje s mjesta do 100 km/h u svega 3,5 sekundi. Najveća brzina od 260 kilometara na sat. Mogućnost punjenja baterije od 10 do 80% u svega 18 minuta. Pogon na stražnje ili sva četiri kotača. Uz funkciju vehicle-to-load (V2L) EV6 osigurava da električni potrošači koriste energiju iz baterije vozila, a električnu energiju može predati i drugi vozilima.

Kia će model EV6 proizvoditi u Južnoj Koreji. Prodaja na izabranim globalnim tržištima počinje u drugoj polovici ove godine, a na nekim tržištima online rezervacije su već moguće. Za sada nema nikakvih naznaka oko eventualnih cijena.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr