Apolitični

Kazne za nenošenje maske minimalno 700 kuna? Iznos 50 posto manji ako se plati odmah…

ostalo je još pitanje kažnjavanja fizičkih osoba koje se ne pridržavaju mjera, osobito nošenja maski koje su obavezne prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Da bi se i to reguliralo, tijekom vikenda je desetak članova Povjerenstva za izmjene u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pisalo dokument. Sutra bi trebao biti završen, a u ponedjeljak predan na čitanje, kako bi u četvrtak bio na stolu u Vladi i po hitnom postupku ušao u Sabor.

Konačna odluka o visini kazne nije bila donesena, ali u Stožeru kažu da će iznositi minimalno 700 kuna, a naplaćivala bi se slično kao prometni prekršaj: ako se plati na licu mjesta, 50 posto jeftinije.

Naravno, postavlja se pitanje i tko će naplaćivati kazne, odnosno može li i inspektor Civilne zaštite legitimirati prekršitelja.

– Ne. Legitimiranje bilo kojeg građanina može napraviti isključivo službena osoba, odnosno policijski službenik. No, to bi trebale biti iznimne situacije. Možda je najbolje uzeti primjer kontrolora u tramvaju. On naplaćuje kazne, odnosno sankcionira osobu koja nema kartu, a ako ta osoba ne želi sudjelovati, poziva se policija – kaže nam sugovornik i dodaje da se sve treba uvrstiti u zakonske okvire.

– Uopće nije sporno da se mogu donijeti izmjene zakona i uvesti kazne za nenošenje zaštitnih maski. Pitanje je samo jesmo li zakasnili s tom mjerom, ali to će se učiniti po hitnom postupku i vrlo brzo ćemo imati i sankcije za nenošenje maski. Svakako bi bilo dobro primijeniti nešto slično što imamo i kod prometnih prekršaja, tj. ako prekršitelj odmah plati kaznu, da mu se ona umanjuje. To bi imalo i svoju svrhu, a opet, i proračun bi se punio – kaže za Jutarnji list odvjetnik Veljko Miljević.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay