Apolitični

Katar: 40 kuna za kavu, a 4 kune za litru benzina, alkohol skoro zabranjen, kanabis i javne nježnosti zabranjeni…

Svjetsko prvenstvo u nogometu održat će se od 20. studenog do 18. prosinca 2022. godine u Katru. Jedna ste od onih osoba koja će otputovati u ovu državu u jugozapadnoj Aziji kako biste podržali našu reprezentaciju? Evo što trebate znati…

Mali, bogati i skupi

Numbeo navodi da prosječna plaća u Katru iznosi oko 30.000 kuna, pa ne čudi što je cijena života poprilično visoka. Za litru benzina treba izdvojiti tek 4,24 kune, ali zato ćete morati potrošiti dosta novca na druge stvari. Šalica kapučina u restoranu košta oko 40 kuna, kutija cigareta oko 50, ručak za dvije osobe 400-tinjak kuna, a prosječna mjesečna stanarina za garsonijeru u centru grada oko 13.000 kuna.

Alkohol je zabranjen na većini mjesta

Pijanstvo na javnim mjestima u Katru se kažnjava visokim novčanim kaznama i zatvorom. No uoči nogometnog prvenstva vlasti su olabavile neka pravila vezana za konzumaciju alkoholnih pića. Alkohol se ne može kupiti u trgovini, već samo u određenim restoranima, hotelima i barovima koji imaju posebnu dozvolu. Pivo će se prije i poslije utakmica – ali ne i tijekom njih – moći kupiti i unutar stadiona u kojem će se odvijati nogometni susreti. Vlasti su istaknule da će cijena piva biti između 80 i 150 kuna za čašu.

Recite ne ilegalnim drogama

Zabranjeno je posjedovanje, prodaja i korištenje kanabisa, pa čak i nekih bezreceptnih lijekova protiv bolova i za smirenje. Nepoštivanje tih pravila može dovesti do oštrih kazni – od deportacije do višegodišnjeg zatvora.

Recite ne javnom iskazivanju nježnosti

Javno iskazivanje nježnosti na ulici ne preporučuje se bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Kako se ponašati?

Ponašajte se u Katru onako kako biste voljeli da se turisti ponašaju u Hrvatskoj. Budite pristojni u svim situacijama, poštujte kulturološke razlike, nemojte širiti lažne glasine o zemlji na društvenim mrežama, a o kraljevskoj obitelji govorite s poštovanjem. Imajte na umu da psovanje i pokazivanje srednjeg prsta, pogotovo kada se obraćate policajcima ili nekim drugim državnim službenicima, može dovesti do privođenja u policijsku stanicu. Nemojte se rukovati s osobama suprotnog spola, osim ako vam ruka nije pružena prva. Izbjegavajte fotografiranje osoba bez prethodnog dopuštenja, snimanje vojnog osoblja te religijskih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay