Apolitični

Katalizator koji čisti otpadne vode i istovremeno stvara vodikovo gorivo!

Vodik je izvor čiste energije kada se iz vode umjesto fosilnim gorivima izvlači pomoću sunčeve svjetlosti. Ali trenutne strategije za “cijepanje” ili razbijanje molekula vode katalizatorima i svjetlošću zahtijevaju uvođenje kemijskih dodataka kako bi se ubrzao postupak.

Dvostruki učinak

Sada su kineski istraživači razvili katalizator koji uništava lijekove i druge spojeve koji se već nalaze u otpadnim vodama kako bi generirali vodikovo gorivo. Učinak je dakle dvostruk: istovremeno se rješavaju onečišćenja i proizvode nešto korisno. Ova metoda opisana je u časopisu ACS ES&T Engineering.

Učinkovit, mada prilično skup, katalizator za stvaranje vodika. U prisutnosti simulirane sunčeve svjetlosti, platinom impregnirani katalizator razgradio je dva antibiotika i proizveo značajne količine vodika.

Održiva opcija

Istraživači su katalizator ispitali na stvarnim otpadnim vodama, vodama kineskih rijeka i uzoraka deionizirane vode. Pod simuliranom sunčevom svjetlošću katalizator je stimulirao proizvodnju vodika u sva tri uzorka. Najveća količina vodika dobivena je iz uzorka otpadnih voda.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay