Apolitični

Kaštelanski zlatovez u Kaštelima

Predavanje i radionica “Zlatne niti – Kaštelanski zlatovez” održani su u sklopu programa “Ljeto u GKK”, u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu u ponedjeljak, 18. srpnja.

Kaštelanski zlatovez je jedna od najstarijih metoda ručnog rada vezanog uz tradicijsku nošnju urbane Dalmacije, kao i njenu primjenu danas, s posebnim naglaskom na kaštelanski zlatovez, predstavila je gđa. Mirjana Ojdenić, koja je sve zainteresirane upoznala s tehnikom izrade zlatoveza, kao i sa svojim dosadašnjim radom.

Gđa. Mirjana Ojdenić vezenjem se bavi već 16 godina, a njenu ljubav prema kaštelanskoj baštini i kaštelanskoj tradicionalnoj nošnji prepoznali su mnogi, te je potražnja za njenim radovima u stalnom porastu. Mirjana izrađuje torbice od zlatoveza, kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve, te muške i ženske kravate.

“Zlatne niti – Kaštelanski zlatovez”


– Na kaštelanskim maramama i bertama iz prošlosti, možemo uočiti više bodova i motiva kaštelanskog zlatoveza, i ti se motivi razlikuju od motiva koji su vidljivi na slavonskim nošnjama. U prošlosti su zlatovez za kaštelanske djevojke izrađivale sestre benediktinke, a njihov rad je bio veoma cijenjen – rekla je gđa. Ojdenić u sklopu predavanja.

I članice ženske klape Neverin za svoje nastupe koriste pojaseve s potpisom Mirjane Ojdenić iza koje je više od 20 izložbi i revija. Njeni motivi su: cvijeće, pleter, šahovnica, obla glagoljica te prigodni stihovi iz književnih djela poput “Judite” Marka Marulića.

Održane predavanje i radionica…

– Vezenje je moja velika ljubav i ono za mene znači radost života, ljepotu i dobrotu. Vezem uvijek kad imam vremena i mogu reći kako se zlatovez sve više cijeni te ga brojne majke i bake naručuju svojim kćerima za dotu. Potražnja je velika, a za izradu svakog unikata potrebno je dosta vremena i truda. Međutim, sav taj trud i uložena ljubav se na kraju itekako isplate – ističe kaštelanska umjetnica i kreatorica, koja naglašava kako je u posljednje vrijeme prvenstveno baka četvero unučadi.

Inače, 15-godišnji kreativni i umjetnički rad gđe. Mirjane Ojdenić nedavno je predstavljen na njenoj samostalnoj izložbi, koja je pod nazivom “Zlatne niti“ održana u dvorcu Vitturi pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Društva za očuvanje kulturne baštine Grada Kaštela “Bijaći“.

Dio radova gđe. Mirjane Ojdenić svi zainteresirani mogu razgledati na prigodnoj izložbi koja je postavljena u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu.