Apolitični

Kaštelanske plaže izvrsne su kakvoće mora

Izvrsni rezultati kakvoće mora bili su na plaži Gojača u Sućurcu, Torac u Gomilici, Šoulavy i Puntica – Poštanski u Lukšiću, Gabine u Štafiliću te plaži hotela Palace u Kaštel Starom.

Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije krajem svibnja izvršio je prva ovosezonska ispitivanja kakvoće mora na plažama u županiji, pa tako i u Kaštelima. Ispitivanja na devet lokacija pokazala su da je na šest plaža more bilo izvrsne kakvoće, a na drugima dobro ili zadovoljavajuće.
Rezultati ispitivanje govore da je uzorkovanje mora izvršeno 23. svibnja po jakom južnom vjetru.
Izvrsni rezultati bili su na plaži Gojača u Sućurcu, Torac u Gomilici, Šoulavy i Puntica – Poštanski u Lukšiću, Gabine u Štafiliću te plaži hotela Palace u Starom.


More je označeno oznakom dobro uz plažu na Baletnoj u Kambelovcu, a zadovoljavajuće na Đardinu u Starom i Miljenko i Dobrila u Lukšiću.
U godinama ranije grad Kaštela ugovarao je s Nastavnim zavodom i dodatna uzorkovanja mora, a prema odgovoru koji smo dobili iz Gradske uprave, dodatna uzorkovanja provodit će se ako za to bude potrebe.
– Standardne lokacije će se kontrolirati, kao i dosad, a prema potrebi za pravovaljano informiranje građana provodit će se i izvanredna ispitivanja kakvoće mora.
Prošle godine pokazatelji kvalitete mora kaštelanskih plaža prikazali su izvrsne rezultate jer nakon dugog niza godina more u Kaštelima je čisto i sigurno za kupanje, piše portal grada Kaštela.
Sva ispitivanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije iskazala su visoku čistoću mora i s obzirom na sva ulaganja u novu kanalizacijsku mrežu ove godine stanje će vjerojatno biti još bolje.
Sama ulaganja u kanalizacijsku mrežu Kaštela trenutno iznose oko 60 milijuna kuna – stoji u informaciji iz Ureda gradonačelnika.
Izvor i foto: kastela.org