Apolitični

Kaštela programom pozivaju u Noć muzeja

Na ovogodišnjoj Noći muzeja, koja se u Hrvatskoj obilježava 11. godinu za redom, građani će u petak, 29. siječnja, imati priliku pogledati više stotina izložbi, projekcija, predstava, revija, te sudjelovati u radu brojnih radionica, u više od 200 muzeja i sličnih institucija u Hrvatskoj, a među njima i u Muzeju grada Kaštela. Program Muzeja grada Kaštela u petak navečer i tijekom noći bit će raznovrstan i namijenjen svim generacijama. Sve započinje u 18 sati pedagoškom radionicom „Lijeva se gips, bronca, zlato…”. Radionica će se odvijati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.
U isto vrijeme u muzejskom prostoru Nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu, održat će se radionica „Sova pitalica”. Nakon ove radionice, u 19.30 u Nadbiskupskoj palači bit će upriličen igrokaz „Trnoružica traži princa”.
Dvorac Vitturi u 20 sati bit će domaćin predavanja „Marin Studin . simultani kodovi”
U 20.45 sati u Nadbiskupskoj palači bit će otvorena izložba „Prapovijest Kozjaka” Ivana Šute, a u 22 sata u dvorcu Vitturi održat će se koncert electro acoustic benda Detour, koji će trajati do prvih minuta subote.
Tijekom Noći muzeja, od 17 do 19 sati, u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, zainteresirani će imati priliku razgledati stalni postav župne riznice.

 

U program Noći muzeja uključila se i Gradska knjižnica Kaštela, pa će tako u odjelu u dvorcu Vitturi u 18 sati biti otvorena izložba knjiga „Utemeljitelji i reformatori”, s kreativnom radionicom, a u isto vrijeme i na istom mjestu bit će organizirano i druženje te natjecanja „Trlja, igra naših starih”.
Kaštelani će ove večeri biti zastupljeni i u Etnografskom muzeju u Splitu gdje je u 20 sati premijera intervjua s Mirjanom i Vinkom Tangarom povodom izložbe „Povismo i sukno – tradicionalno kaštelansko ruho”
Svi zainteresirani ove će večeri imati priliku pogledati i stalni muzejski postav u Vitturiju i Nadbiskupskoj palači, a publikacije i suveniri prodavat će se po promotivnim cijenama.
Cijela Kaštela pretvaraju se u Noć muzeja i zato ih posjetite.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: kastela.org
D. Šabić, mag. nov.