Apolitični

Kašeta brokava u HNK-u Split

Ove srijede, 19. listopada, ne propustite posjetiti Hrvatsko narodno kazalište u Splitu i pogledati izvrsnu predstavu  Kašeta Brokava, autora Elvisa Bošnjaka u režiji Nenni Delmestre.

Nakon što je hvaljena predstava osvojila i publiku i kazališnu kritiku u prošloj sezoni, i ove godine vraća se na kazališne daske. Predstava počinje u 20 sati, pa će svi koji su je propustili do sada pogledati imati priliku provjeriti i pogledati zašto je kazališna predstava Elvisa Bošnjaka pobrala tako dobre kritike i reakcije publike.

Kašeta brokava

Autor drame Elvis Bošnjak, osvrćući se na vrlo autentičan način na dramsko djelo Williama Shakespearea Kralj Lear, donosi priču o jednoj varoškoj obitelji, što se da naslutiti i iz samoga podnaslova Mali Lear iz Veloga Varoša. Na vrlo suptilan, a opet tako dirljiv način, Elvis Bošnjak donosi priču temeljenu na tematici problematične situacije u obitelji koja nastaje u trenutku kada glava kuće – otac kojeg utjelovljuje splitski kazališni glumac Trpimir Jurkić, odluči napisati oporuku i podijeliti ono što ima. Bilo da se radi o kraljevskoj ili pak kao u ovome slučaju velovaroškoj ostavštini, predmet raspodjele dobara uvijek stvara neugodne situacije i konflikte, a sam naslov predstave Kašeta brokava nagovještava da se situacija u spomenutoj varoškoj kući itekako zahuktala.

Kako to autoru teksta Elvisu Bošnjaku i priliči, Kašeta brokava tekst je u kojem se spaja vrijednost svjetskog književnog klasika i ovdašnjeg svjetonazora, zbog čega je tematika i prezentacija na poseban način približena, u ovom slučaju mediteranskom čovjeku, ali i svakom drugom koji u trenutcima kućne bliskosti i odluke o sastavljanju oporuke prepoznaje prave emocije i prioritete svojih najbližih.

Ako ste kojim slučajem propustili provjeriti stanje u kući, tj. kašeti brokava jednog običnog velovaroškog starca, svakako to učinite ove srijede 19. listopada, s početkom u 20 sati i saznajte zašto publika i kazališna kritika imaju samo riječi hvale za ovo djelo Elvisa Bošnjaka.