Apolitični

KAquarium – Otvorenje prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj

Ove subote, 22. listopada, grad Karlovac postat će bogatiji za jedinstveni turistički projekt. Naime, u Karlovcu se otvara prvi hrvatski slatkovodni akvarij i muzej rijeka pod nazivom KAquarium. Ova turistička zanimljivost privlačit će ljudi iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelje naše zemlje, zbog bogatog prikaza flore i faune hrvatskih rijeka, njihovog geosustava te raznovrsne geološke prošlosti i tradicijske kulture.

Prvim hrvatskim slatkovodnim akvarijem i muzejom rijeka upravljat će ustanova Aquatica, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj. Autor projekta jest tvrtka 3LDH.

Prvi hrvatski slatkovodni akvarij i muzej rijeka KAquarium smješteni su u prirodnom ambijentu rijeke Korane što cijeli projekt, zbog uklopljenosti u okoliš, podiže na jednu zavidnu razinu bogatstva prirodne baštine. Koncept cjelokupnog prostora akvarija i muzeja nadahnut je izgledom karlovačke zvijezde koja je uobličena šancima i nasipima. Sam akvarij prostire se na čak dvije etaže, od čega podzemna prikazuje tok rijeke od izvora do ušća te pripadajuću floru i faunu. Pri uređenju akvarija mislilo se i na posljednji detalj, pa je tako nakon što je napunjen vodom, akvarij upotpunjen biljnim materijalima koji vjerno prikazuju stanište slatkovodnih riba i endema.

Ravnateljica ustanove Aquatica – Margarita Marušić Kulaš naglasila je kako će akvarij sadržavati preko stotinjak vrsta riječnih riba te četrdesetak endemskih vrsta koje će jasno prikazati presjek raznovrsnosti hrvatskoga vodenog života.

Ministar turizma Anton Kliman nije skrivao ugodno iznenađenje završnim izgledom projekta za kojeg vjeruje da će zbog svoje prirodne ljepote biti jedan odličan turistički proizvod koji će u grad Karlovac privući brojne posjetitelje i goste.

Gradonačelnik grada Karlovca – Damir Jelić, naglasio je kao je projekt izgradnje akvarija i muzeja internacionalni projekt te iznimno lijepo arhitektonsko umjetničko djelo koje se svojom idejom odlično uklopilo u prirodne okvire prostora u kojem se nalazi.

Ulazak u akvarij i muzej na svečanom otvorenju je besplatan pa svakako pođite i uživajte u bogatom i raznovrsnom pregledu slatkovodnog hrvatskog biljnog i životinjskog vodenog svijeta.