Apolitični

KAPETANSKE KUĆE U OREBIĆU I PRIČA O TEHNOLOGIJI, TAŠTINI, USPONU I PROPASTI

Orebićki jedrenjak i američki parobrod, XIX.st.

Ljetos sam bio na godišnjem odmoru u Orebiću, u čudnim okolnostima najveće globalne epidemije u zadnjih 100 godina, pod dojmom arhitekture kapetanskih kuća, nekad moćnih kapetana i brodovlasnika, svjetskih autoriteta na području pomorstva. A dojam pojačava priča o njihovom usponu i propasti.

Nikada nigdje nije bilo toliko kapetana-brodovlasnika u odnosu na broj stanovnika. Njihovoj moći, utjecaju i bogatstvu svjedoče predivne kuće na šetnici uz more. Neke su obnovljene, u rukama novih vlasnika uglavnom namijenjene turističkom najmu. Neke još čekaju obnovu. Starih kapetana i njihove moći – nigdje.

Što se dogodilo?

Pored geopolitičkih promjena (pad Dubrovačke republike, Napoleonova osvajanja, Austro-ugarska vlast i utjecaj na pomorstvo) ključna promjena bila je – tehnologija.

TAŠTINA JE BILA JAČA

Dok su europski, orebićki kapetani, svojim vještinama, znanjem i iskustvom bili poznati na svjetskim jedrenjacima, tamo negdje u Americi pokrenula se industrijska revolucija i pojavio se parobrod. Mnogi su toj tehnologiji predviđali brzu smrt, osobito orebićki kapetani i nisu bili spremni prihvatiti činjenicu da će razvojem nove tehnologije, morati nadograditi neke svoje vještine i znanja, a neke čak i zaboraviti.

Sada, nekih 150-200 g. kasnije, jedrenjaci istina još plove, iako ne više za prijevoz tereta i putnika na duge relacije, već turistički, a pokazalo se da niti parni pogon nije najbolja tehnologija, već je treba pokušati mijenjati novijim tehnologijama koje su efikasnije i manje zagađuju okoliš. Doznali smo i to da sve, uvijek i iznova treba preispitivati pa i vlastite čvrste stavove, ako se pokažu nove činjenice i argumenti.

Također, doznali smo i da treba biti hrabar i otvoren kod prihvaćanja novih tehnologija uz dozu opreza s obzirom da neke posljedice uvođenja novih tehnologija doznamo tek kroz vrijeme, unatoč simulacijama, testiranjima i ispitivanjima kod uvođenja. A pokazalo se kroz vrijeme da smo svi manje ili više tašti i da je to često velika prepreka napretku. I dobar recept za propast

Darko Majić