Apolitični

Kaos u Splitu: Ultra u grad dovukla taksiste od Nepala do Zanzibara!

U ovaj grad sjatili su se taksisti iz cijele Hrvatske, no posla su se – kako su se uvjerili i reporteri tportala – dohvatili i brojni ilegalci bez ijednog važećeg dokumenta, pa čak i Azijati i Afrikanci koji ne govore hrvatski jezik. Kontrolirao ih nije nitko

Javna je tajna – a to je za tportal potvrdio predsjednik Ceha prijevoznika u Hrvatskoj obrtničkoj komori Milivoj Topić – da neki građani, pa i brojni stranci, naprosto kupe oznaku ‘taxi’ na internetu, postave je na svoj automobil i tako počnu raditi.

‘Samo prošlih tjedana osim naših ljudi vidjeli smo jednog vozača iz Zanzibara, četvoricu iz Nepala, Afrikance, Kurde i Kanađanina. Ne poznaju grad i ne govore hrvatski jezik, pa je našim sugrađanima ponekad neugodno i ući u automobil’, kazao nam je Topić, apelirajući na državu da uvede red i spriječi golemu reputacijsku štetu za Hrvatsku i njezin turizam.

‘Barem 70 posto taksista ne zadovoljava sve uvjete’

‘Nažalost, barem 70 posto taksista ne zadovoljava sve uvjete i ne posjeduje licencu, dozvolu i važeću prometnu knjižicu. Da budeš legalan u današnje doba, moraš biti kompletna budala. Čak je i policija gotovo nemoćna, kao i inspekcija: da su provjeravali sve taksiste za vrijeme festivala Ultra, taj bi proces trajao najmanje do kraja ljeta’, slikovit je spomenuti Topić, i sam taksist.

On upozorava i na problem ‘posredničkih i marketinških’ tvrtki poput Ubera – oko kojega je upravo ovih dana otkriven golemi skandal na europskoj razini jer je otkriveno da su im u agresivnom proboju na tržište pogodovali visokorangirani političari poput današnjeg francuskog predsjednika Macrona i bivše europske povjerenice Neelie Kroes.

‘Oni formalno nemaju ništa s taksi prijevozom, a i registrirani su izvan Hrvatske. Upozoravali smo Ministarstvo financija i Poreznu upravu na nevjerojatnu praksu: ogromni prihodi ‘provlače’ se preko tvrtki sa samo jednim zaposlenim, a one se nakon godine dana šalju u stečaj i za sobom ostavljaju dugove, da bi se posao prebacivao na nove tvrtke. Nismo vidjeli konkretnu reakciju’, dodaje Topić.

Reporteri tportala videom su zabilježili tek mali dio taksi-kaosa na splitskim ulicama tijekom festivala Ultra. Kaos na gradskim ulicama teško je dočarati, i riječju i slikom.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay