Apolitični

Kao da je 1963,. a ne 2023., Beatlesi i Stonesi dominiraju medijima

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Prije desetak dana stigao sam u London i odmah, 1. studenog u 19 sati,na televiziji BBC pogledao emisiju “The One Show” posvećenu novom singlu Beatlesa “Now and Then”. Emisija je to otprilike poput “Kod nas doma” HTV-a, a što se sluša i “vrti” kod njih doma moglo se praktično provjeriti sljedećih dana. Beatlesi su dominirali televizijskim kanalima s nekoliko emisija u kojima su nove izjave Paula McCartneya, Ringa Starra i Seana Lennona objašnjavale kako je nastala pjesma “Now and Then”, dok se montažom starih dokumentarnih snimaka u priču ubacivalo i Johna Lennona u pravilnim intervalima, kako bi sva četvorica bila zajedno barem virtualno.

Još jedan britanski proizvod šezdesetih, točnije 1962. godine, bio je u medijskom napadu nekoliko tjedana prije ponovnog dolaska Beatlesa. Dakako, bili su to Rolling Stonesi s albumom “Hackney Diamonds”, prvim s novim pjesmama nakon 18 godina. Suvišno je reći da su upornim medijskim blitzkriegom u nekoliko tjedana uspjeli doći na prva mjesta u petnaestak država, a tek na treće u SAD-u.

Tako su Beatlesi i Stonesi bili vijesti dana (i tjedana) u Londonu, a i po cijelom svijetu, krajem 2023. godine, šezdeset godina nakon početka karijera.

Sve ovo oko albuma Stonesa dogodilo se prije izlaska novog albuma Taylor Swift “1989 (Taylor’s Version)” 27. listopada, nakon kojeg više nikakava utrka na prva mjesta top-ljestvica nije bila moguća nikome, pa ni Stonesima i Beatlesima. Pitanje je samo gdje će ona biti za četrdesetak godina i hoće li još biti na prvim mjestima top-ljestvica?

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Image by 12019 from Pixabay