Apolitični

Kana – prirodna boja za kosu!

   by  Ahmad Fuad Morad 

Ako ste žena i vodite brigu o ljepoti, sigurno ste čuli za ovu biljku prekrasnih crvenih cvjetova. Poznata je već tisućama godina kao sredstvo za bojanje kose i oslikavanje tijela. Pogodili ste, riječ je upravo o kani. Potječe iz Afrike, a danas je široko rasprostranjena i na drugim kontinetima. Ovo je idealno sredstvo za bojanje kose, jer ne sadrži nikakve kemikalije što uništavaju i isušuju kosu. Također, kanom možemo nijansirati kosu, pomoću tzv. crne, plave ili neutralne kane.

Neutralna kana je zapravo prah zelene boje koji dobivamo iz biljke Cassia obovata, a upotrebljava se za njegu plavih nijansi kose. Crna kana je zapravo najčešće mješavina indigo boje i kane, a koristi se za dobivanje crne boje plavog odsjaja. Kana je idealna i za prikrivanje sijedih vlasi.

KAKO KOSU OBOJATI KANOM?

Način pripreme boje ovisi zapravo o nijansi koju želite postići. Crni čaj kao bazu koristite kada želite postići tamno crvenu boju kose, čaj hibiskusa je za postizanje žarko crvene boje, a voda za upadljivu crveno-narančastu nijansu. U tako vruću tekućinu dodajte prah kane i smjesu mješajte dok ne postane pastozna. Ako kosu želite dodatno nahraniti u mješavinu dodajte maslinovo ulje, zatim je nanesite na kosu. Nakon što ste boju aplicirali na kosu, za što bolji rezultat kosu kosu omotajte najlonom ili starim ručnikom i ostavite da djeluje otprilike sat vremena. Intezitet boje ovisi o duljini vremena djelovanja boje na kosi, dakle, što boju duže držite na glavi ton će vam biti intezivniji. Nakon toga kosu dobro isperite, kako nebiste obojali odjeću ili posteljinu. Dobro razmislite prije nego kosu odlučite obojati kanom, pogotovo ako ste plavuša, jer u slučaju da vam se boja ne svidi vrlo ćete se teško riješiti crvenog pigmenta, čak ako za hitan slučaj budete koristili i običnu boju za prebojavanje. Čekati da kosa izraste je zapravo jedini način koji će vas trajno riješiti neželjenog pigmenta. Ukoliko ste prirodna crnka ili brineta koja želi osvježiti, oplemeniti, a istodobno nahraniti i zaštititi svoju kosu od lomljenja i isušivanja odvažite se i isprobajte ovaj čarobni cvijet na svojoj kosi.

L. Rađa