Apolitični

Kampanja 20-godišnjaka za proizvodnju “uradi sam” mobitela najuspješnija crowdfunding kampanja ove godine

Crowdfunding kampanja za MAKERphone jedanaest dana prije završetka s prikupljenih više od 250.000 američkih dolara najuspješnija je kampanja ove godine u Hrvatskoj, a idejni tvorac mobitela koji korisnik sastavlja sam, Albert Gajšak, započeo ju je na svoj 20. rođendan.

MAKERphone je drugi projekt karlovačke startup tvrtke CurcuitMess, čiji je direktor i idejni pokretač Albert Gajšak, koji iza sebe već ima jedan uspješan crowdfunding projekt za MAKERbuino, “uradi sam” igraću konzolu.

Kampanju za novi projekt, “uradi sam” mobitel, Gajšak je pokrenuo na svoj 20. rođendan.

MAKERphone je edukacijski mobilni telefon koji korisnik sastavlja sam. “Kada ga dobijete, imate kutiju sa svim komponentama, koje potom, prema jasnim uputama, sastavljate, spajate, šarafite i lemite”, objašnjava Gajšak.

Za sklapanje mobitela potrebno je 7 do 8 sati, a kada se upali, tu zabava tek počinje. S MAKERphoneom se mogu obavljati pozivi, slati poruke, slušati glazba, ima mogućnost spajanja na internet, a na njemu se može i programirati.

Uz pomoć programskog jezika Pythona, odnosno verzije MicroPython, korisnici telefona mogu kodirati vlastite aplikacije i igre. Ima i Scratch, program za kodiranje namijenjen djeci.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay