Apolitični

Kamo vodi nestašica paladija, do koje će doći zbog sankcija Rusiji?

Elektroničkim je mrežama prohujala vijest da je zbog ekonomske blokade Rusije cijena paladija porasla za 4 %, dosegavši 2.711,18 dolara po unci. Paladij je vrlo skup metal, skuplji od zlata, kad ga – vidimo – gram stoji skoro četiri tisuće kuna.

Da cijena paladija ovisi o Rusiji, jasno je upućenom, jer Rusija proizvodi godišnje oko 90 tona te dragocjene kovine, što čini 40 % svjetske proizvodnje. 

Paladijski se katalizatori koriste u proizvodnji i preradi naftnih derivata, za krekiranje. Koriste se i kemijskoj industriji, za sintezu lijekova i drugih proizvoda. No ipak se najviše, oko pola svjetske proizvodnje paladija koristi za proizvodnju katalitičkih konvertora za čišćenje ispušnih automobilskih plinova. Paladij se, zbog spomenutog svojstva da upija vodik, koristi za izradu vodikovih elektroda pa stoga i elektroda vodikove gorivne ćelije. Mnogo paladija, često u leguri s niklom, troši elektronička industrija, ponajviše za proizvodnju  mnogoslojnih keramičkih kondenzatora. Usto se paladij (0,5 %) dodaje srebrnom amalgamu, leguri za zubne ispune, kako bi se spriječila korozija i povećao metalni sjaj.

Gotovo polovicu proizvodnje paladija možemo otpisati zbog ekonomske blokade, zbog rata u Ukrajini.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay