Apolitični

Kamenica – tražena ugostiteljska delikatesa!

 

Kamenica ili Europska kamenica, morska je školjka iz obitelji kamenica (Ostreidae). Tijelo kamenice (meso) je smješteno unutar dviju nesimetričnih ljuštura. Lijeva udubljena ljuštura služi za prihvaćanje za podlogu, desna je ravna, a spaja ih jaki mišić. Duguljasta je i srcolika, nazubljenih rubova ljušture, a boja ljušture varira od kameno do bjelkasto sive. Raste do 13 cm u dužinu. Europska kamenica koja se uzgaja u Hrvatskoj je gotovo u potpunosti nestala iz Europe. Može se naći u Sredozemlju, istočnom Atlantiku i Crnom moru. Veća uzgajališta u Hrvatskoj su u Limskom kanalu, Pulskom i Malostonskom zaljevu, uvali Klimno i Pirovačkom zaljevu, a na svim ovim mjestima raste i samonikla. Pogodni položaji za život kamenice su svi zaljevi i kanali Istre, Creska uvala, Klimno (otok Krk), Novigradsko more, Pašmanski kanal, Šibenski zaljev, manje uvale oko Splita, i Mljetska jezera. Kamenica živi isključivo prilijepljena na tvrde podloge kao stijene i to u rijetkim kolonijama. Hrani se planktonom. Najveći neprijatelj su joj morske zvijezde, puž volak, razni rakovi i ribe, a najčešće komarča. Kamenica spada u dvospolne životinje pa nosi i jaja i sjeme.

Kamenice se još od Rimljana smatraju izuzetnom delikatesom. Meso joj je jako hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina A, B1, B2, C i D. Najukusnija je zimi, a najčešće se jede sirova sa par kapi limunovog soka. Može se pohati, poširati i na druge načine pripremati. Dobri poznavatelji još ističu kako je bitno da kamenice budu hladne, a to je i glavni razlog njihovog serviranja na ledu. Također, kamenice se mogu jesti flambirane u konjaku (u otvorenu kamenicu se kapne konjak te se kamenica zapali, kad se vatra ugasi u nju se kapne par kapi maslinovog ulja i limun), te pečene u ljušturi na žaru.
Za lov kamenica mogli bismo ponoviti ono što važi za većinu ostalih školjki – vadi se ronjenjem. Najvažnije ju je otkriti, a onda se rukama otkida s podloge. Neki za to izrađuju razne priručne naprave. Loviti se može čitave godine, iako to rijetki rade. Najviše se izlovi u dva ljetna mjeseca, kada je more toplije, pa je i dugotrajniji boravak u moru lakši.
Kamenica ima veliko gospodarsko značenje. Ona u ugostiteljskoj ponudi predstavlja jednu od najtraženijih i najcjenjenijih školjki.

Više u kategoriji: Hrana

D. Šabić, mag.nov.