Apolitični

Kamen kao dekoracija

Jedan od trendova u interijerima ove godine je povratak prirodi i prirodnim materijalima, pa je tako i kamen sve više tražen, bilo kao podna ili zidna obloga.

Više je razloga zbog kojih se mnogi odlučuju za njegovu primjenu – kamen kao materijal znači postojanost, podiže tržišnu vrijednost prostora, a doprinosi i stvaranju toplog i šarmantnog ambijenta dajući mu poseban pečat radilo se o tradicionalnom ili suvremenom stilu uređenja, kako doma tako i ureda i radnih prostorija. S obzirom na to da dolazi u različitim bojama i strukturama, prije odabira dobro je ponoviti osnovne vrste kamena i tako osigurati što kvalitetniji odabir. Pa krenimo s upoznavanjem. U sedimentne kamene spadaju vapnenac, pješčenjak, masnik, travertin, dok su mramor, škriljevac i serpentin metamorfni, a postoje još eruptivni (granit) te umjetni kao što su teraco, anglomerati, umjetni mramor itd.

Kada znate o kojoj je vrsti kamena riječ, lakše ćete odrediti na kojem području ćete koristiti koju vrstu. Tako je dobro znati da vapnenci i mramori spadaju u osjetljivije vrste, pa je preporučljivije koristiti ih za unutarnje prostore, dok su ostali primjereni i za vanjske i za unutarnje prostore. Osim ovih osnovnih razlika kamena, daljnje varijacije se postižu različitim stupnjevima obrade te veličinom i načinom slaganja kamenih ploča. Sve to pridonosi ambijentu koji se stvara njihovom upotrebom. Primjerice, glatki polirani kamen u prostoriji će u vama izazvati osjećaj monumentalnosti, elegancije i ekskluzivnosti prostora, dok će onaj neobrađeni stvoriti prisniju atmosferu. Odlučite li se za zid u kamenu, preporučljivo je lišiti ga suvišnih dekoracija te okolne zidove obojiti neutralnom bojom tako da njegova ljepota dođe što više do izražaja.

Više u: arhitektura
M. Konstantinović, mag. ing. arh.