Apolitični

Kalifornija ima hrpu problema sa samovozećim autima, policija nema kome pisati kazne

Autonomni, odnosno samovozeći automobili pokrenuli su žustru debatu u Kaliforniji nakon što je takav automobil ozlijedio jednog pješaka u San Franciscu, a policija nije imala kome napisati kaznu. Naime, prema kalifornijskim zakonima policija može kažnjavati samo osobe za volanom stoga u trenutnom zakonodavstvu nije jasno na koga bi se trebale pisati kazne u slučajevima prometnih nesreća koje su skrivila autonomna vozila.

Gradske ulice trenutno služe kao poligoni za testiranje stotina samovozećih automobila u Kaliforniji, usprkos rastućim zabrinutostima za sigurnost u prometu i sivim zonama koje ograničavaju provođenje zakona. Stoga se postavlja pitanje trebaju li toj saveznoj državi novi zakoni koji bi upravljali ubrzanim širenjem tehnologije.

Dvostruki standardi za samovozeće aute

Za sada su dokumentirani brojni slučajevi u kojima automobili bez vozača prolaze kroz crvena svjetla, blokiraju hitne službe i skreću u građevinske zone, a bilo je i prometnih nesreća. Ali kada automobili bez vozača krše pravila ceste, policija ne može učiniti mnogo, javlja NBC Bay Area. U Kaliforniji se prometne kazne mogu napisati samo ako je u automobilu pravi vozač.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Hassan OUAJBIR