Apolitični

KaLibar bestival 2016. u Zadru

Igra riječi u naslovu KaLibar bestival najavljuje četvrto izdanje zadarskog festivala književnosti koji će u staroj gradskoj jezgri ugostiti neke nove, a neke već poznate domaće i strane autore.

U festivalskom izdanju koje su mjesec rujan otvorili Split i Zagreb s Festivalom svjetske književnosti, nastavlja i Zadar u kojem će se od 15. do 17. rujna na Poljani Branka Stojakovića i u crkvi sv. Dominika održati KaLibar  bestival, festival koji će na svom programu ugostiti brojne književnike i umjetnike. U suradnji sa zadarskom udrugom ZaPis, festivalski program predstavlja mlade autore, Nataliju Miletić, Katju Grcić, Ružicu Aščić i Alena Brleka s njihovim debitantskim knjigama.

Osim književnosti, na programu će se naći koncerti, projekcije filmova dobrotvorna izložba, a sve će se odvijati u večernjim satima.

Suradnja s platformom Vox Feminae unosi iznenađenje u festivalski program gdje će gostovati pjesnikinja Irena Delonga – Nešić i novinarka Barbara Majetić. Barbara Majetić će ovom prilikom predstavit svoju knjigu Kako si? i to uz panel diskusiju u kojoj će sudjelovati Krešimir Krolo i Ivica Neveščanin.

Iz regije na festival stižu dva autora, Nenad Veličković iz Bosne i Hercegovine te pjesnik i aktivist Bojan Marjanović iz Srbije. Veličković će na svom predavanju predstaviti svoje istraživanje vezane uz školstvo, a na programu će im se pridružiti i zadarski autori Frane Herenda te Stanislava Nikolić Aras koji će predstavljati svoje nove knjige.

U sklopu književne atmosfere cijelog programa, posebnost ovogodišnjeg festivala je i dodjela prve nagrade za književnost na internetu- Post scriptum.

Kako bi umjetnički dojam bio zaokružen, na festivalu će biti postavljena i izložba umjetnice Gabrijele Jonjić, publici poznate autorice knjige Zabrane u Hrvatskoj iz Splitskog centra za autizam, a za glazbeni ugođaj u kasnijim satima pobrinut će se zadarska glazbena skupina Semafor i sat te Paperblast.

Posljednji dan festival rezerviran je specijalno za film Dum spiro spero Pere Kvesića, klasika hrvatske književne i umjetničke scene koji će se također i družiti s gostima.

Cjelokupni program može se pogledati na službenim stranicama KaLibar bestivala, a svi zainteresirani ljubitelji književnosti i umjetnosti svakako bi trebali posjetiti šaroliki festival koji već samim nazivom KaLibar bestival nagovještava odličnu kulturnu i umjetničku atmosferu.