Apolitični

Kakve nuspojave možemo očekivati od cjepiva protiv covida?

Većina ljudi koja primi cjepivo protiv covida-19 osjetit će neke nuspojave, naročito nakon druge doze. Sva tri vodeća kandidata za cjepiva prijavila su blage do umjerene nuspojave cijepljenja. Većinom se radi o boli na dijelu tijela gdje je primljena injekcija, umoru te zamoru mišića i zglobova na dan ili dva.

“Bolna ruka i zamor od par dana su puno bolji od covida”, rekao je dr. William Schaffner, profesor javnog zdravstva i preventivne medicine s fakulteta Sveučilišta Vanderbilt.

Bude li netko imao negativnih reakcija na cjepivo, vjerojatno će ih primijetiti u prvih šest tjedana nakon cijepljenja, tvrde medicinski stručnjaci. Dugoročni efekti cijepljenja još uvijek nisu poznati i neće biti poznati dok se ne završe sve kliničke studije, a korisne informacije dobit će se i od dugoročnog praćenja cijepljenih osoba, koje će trajati godinama.

Hoće li cjepiva biti sigurna za trudnice?

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), covid-19 je posebno rizičan za trudnice. No, zasad nema podataka o tome kako trudnice reagiraju na cjepiva Pfizera i Moderne jer nisu bile uključene u klinička ispitivanja.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay