Apolitični

Kakva će biti turistička sezona?

Turizam je u Hrvatskoj glavna gospodarska djelatnost, o kojoj ovise gospodarski rezultati, rast ili pad BDP-a, državni proračun i stopa nezaposlenosti. Zbog toga je jako važno znati što se događa sa sezonom i turizmom, što znaju i mediji i građani Hrvatske, pa se komentira kakve će biti vremenske prilike u sezoni, prebrojavaju se prelasci granice, grozničavo vodi evidencija rezervacija i popunjenosti smještaja, planiraju potrebne radne snage…

Od te činjenice ne treba bježati jer mediji i građani to ne mogu promijeniti. Iako je turizam u Hrvatskoj relativno razvijen, čini se da je i puno razvijeniji nego što jest jer je ostatak gospodarstva prilično nerazvijen. Primjerice, Hrvatska je rekorder EU prema udjelu turizma u BDP-u.

Pandemija je urušila turizam u Hrvatskoj u dvije godine, posebno u 2020., što je uzrokovalo pad BDP-a od 8 posto. 2022. će se uslijed ukidanja protupandemijskih mjera diljem Europe oporaviti i turizam, ali pitanje je hoće li biti na razini rekordne 2019. Teško je to predvidjeti prije početka same sezone, ali neki trendovi se već mogu iščitati.

Broj i ukupni iznos računa pokazuju snažan oporavak, ali ne još na razini iz 2019.

Oporavak u odnosu na prošlu godinu je neupitan. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u ožujku 2022. ostvareno je 326.059 dolazaka i 961.459 noćenja, otprilike dvostruko više nego u ožujku 2021. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je od početka godine ostvareno 1.4 milijuna dolazaka te 4.3 milijuna noćenja turista, odnosno 134 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. U odnosu na 2019. godinu, ostvareno je 90 posto noćenja iz istog razdoblja.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr